Gemeente Bronckhorst
---


Steunpunt MantelZorg in gemeente-huis Bronckhorst

Wethouder Nas opent het punt op 8 juni

Op 8 juni a.s. om 10.30 uur opent wethouder Dik Nas het Steunpunt MantelZorg in het gemeentehuis in Hengelo Gld. Het betreft een dienstverlening van de VIT Oost-Gelderland. Het steunpunt bestaat uit een uitgebreide folderzuil met informatie over tal van zaken waar een mantelzorger of zorgbehoevende tegenaan loopt. Het Steunpunt MantelZorg is onbemand, maar bevindt zich bij de Balie Zorg en de medewerkers van deze balie kunnen vragen beantwoorden en/of doorverwijzen naar de consulent mantelzorg van VIT Oost-Gelderland.

Mantelzorg, bijna iedereen krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met mantelzorg. Een mantelzorger is iemand die voor een chronisch zieke, gehandicapte of dementerende in zijn omgeving zorgt. Meestal gaat het om de zorg voor een partner, voor een ouder, kind of ander naast familielid, maar het kan ook iemand uit de vriendenkring of buurt zijn. De hulp wordt meestal gegeven uit liefde of vanuit persoonlijke betrokkenheid. De tijd die iemand aan mantelzorg besteedt, kan van enkele uren per week oplopen tot 24 uur zorg per dag. Er even tussenuit gaan wordt dan steeds moeilijker. De mantelzorger kan bij deze, soms zware, taak zélf wel eens een steuntje in de rug gebruiken. Daarvoor is het Steunpunt MantelZorg Bronckhorst.

VIT Oost-Gelderland
De Vrijwillige Intensieve Thuiszorg Oost-Gelderland is een samenwerkingsverband van diverse plaatselijke en regionaal werkende vrijwilligersorganisaties die vrijwillige intensieve thuiszorg bieden in Oost-Gelderland. De deelnemende organisaties stellen zich ten doel vrijwillige hulp te bieden bij ouderen en dementerenden, chronisch zieken en bij mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, met als doel hen zo lang mogelijk in de thuissituatie te laten verblijven. Naast het verstrekken van subsidie, het organiseren van scholing en het werven van vrijwilligers, ondersteunt zij individuele mantelzorgers en fungeert zij ook als kenniscentrum voor iedereen die iets over mantelzorg wil weten. De VIT Oost-Gelderland heeft een bemand regionaal steunpunt in haar kantoor in Ruurlo en daarnaast lokale Steunpunten MantelZorg op meerdere plaatsen in Oost-Gelderland zoals vanaf 8 juni dus ook in de gemeente Bronckhorst.

De openingstijden van het gemeentehuis Bronckhorst en daarmee ook het steunpunt zijn op maandag tot en met donderdag van 8.30 - 15.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur.

Bij het Steunpunt MantelZorg mensen mantelzorgers terecht voor: . Een luisterend oor
. Informatie en advies
. Lotgenotencontact
. Inzet vrijwilligers van de vrijwillige thuiszorgorganisaties . PGB aanvragen
. Het volgen van trainingen
. Belangenbehartiging
. Het bevorderen van
herkenning en erkenning>>

Geachte persrelatie,

U bent van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn voor een verslag. De opening is om 10.30 uur op 8 juni a.s. in het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo.

Hengelo Gld, 2 juni 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --