Gemeente Winterswijk


Raad moet beslissen over unielocatie Driemark op stationsemplacement

08-06-2006

Winterswijk - In januari 2006 is gestart met het opstellen van een projectplan voor de herhuisvesting van De Driemark. Dit projectplan is nu zover uitgewerkt dat de gemeenteraad in ieder geval een besluit moet nemen over de locatie, het programma van eisen, het budget de dekking en de voortgang van het proces.

De raad wordt de volgende beslispunten voorgelegd:
· De herhuisvesting van de Driemark op het stationsemplacement;
· De realisatie van de unielocatie van 13.054 m2;
· Een investeringsbudget beschikbaar te stellen van 19.416.000,- en de kapitaallasten van 993.000,- in de begroting op te nemen (onder voorbehoud van de vaststelling van de begroting 2007);
· De financiële dekking op te nemen in de begroting;
· Instemmen met de voortgang van het project zoals in het projectplan is aangegeven;

· Bureau Kleissen en Partners opdracht te geven het plan verder uit te werken en hiervoor een bedrag van 35.803,- beschikbaar te stellen.

Herhuisvesting
De aanleiding om plannen te gaan ontwikkelen voor de herhuisvesting van de Driemark is natuurlijk gelegen in de huidige huisvesting die niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Dit blijkt voornamelijk uit de volgende feiten en omstandigheden:

· de bestaande bebouwing is gedateerd en voldoet niet aan de huidige stand van de techniek;

· naast ruimtegebrek passen de gebouwen ook niet meer bij de onderwijskundige vernieuwing die in het voortgezet onderwijs is doorgevoerd;

· modern onderwijs heeft plaats in flexibele vormen waarvoor flexibele ruimtes nodig zijn. De structuur van de huidige gebouwen geeft weinig ruimte voor onderwijskundige vernieuwingen;

· de inspectie van het Onderwijs bevestigt in de rapportage van 26 januari 2006 dat de huidige onderwijsstructuur verouderd is. Er zijn weinig mogelijkheden anders les te geven dan aan groepen van 30 leerlingen die in rijtjes in de klas zitten;

· het onderwijs moet kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen hiervoor zijn aanpassingen nodig die de in de huidige gebouwen niet goed mogelijk zijn;

· de Driemark kent nu drie locaties waardoor de efficiëntie en het multifunctioneel inzetbaar zijn van lokalen niet of nauwelijks plaats kan vinden;

· in de huidige situatie dienen leerlingen en personeelsleden zich frequent te verplaatsen tussen de locaties. Ook leermiddelen, post, enz. worden verplaatst;

· het exploiteren van de huidige drie locaties is financieel en logistiek ongunstig;

· De Driemark is een belangrijke voorziening voor de inwoners van de gemeente en heeft ook regiofunctie. De school is de laatste jaren gegroeid en zal de komende jaren verder groeien. Het is van groot belang dat het huidige brede onderwijsaanbod gehandhaafd blijft.

Als locatie voor de unielocatie van de Driemark is de stationslocatie van de NS al enige jaren in beeld als een geschikte plek. Er zijn ook andere locaties onderzocht. De locatie moet minimaal kunnen voldoen aan de volgende fysieke eisen:

· ruimte bieden voor onderwijs aan circa 1.375 leerlingen, er mag in lagen gebouwd worden, maar de voetafdruk van het gebouw zal ca. 6.000 m2 omvatten.

· het grondperceel dient minimaal 1,4 ha te zijn.
· ligging in de kom van Winterswijk

· locatie moet op korte termijn beschikbaar/aankoopbaar zijn
· locatie maximaal 10 minuten van het station
· de route naar station moet sociaal en verkeersveilig zijn Na een inventarisatie van mogelijke locaties is door middel van een matrix een waardering vastgesteld en een keuze gemaakt. Hieruit is gebleken dat de locatie van de NS de hoogste score heeft behaald gevolgd door locatie Zonnebrink. In het projectplan wordt voorgesteld in de volgende fase met de NS te onderzoeken of de unielocatie gerealiseerd kan worden binnen de in het projectplan vastgestelde kaders. Als dit niet lukt wordt het projectplan verder uitgewerkt op basis van de locatie Zonnebrink.

Omvang locatie
De omvang van de unielocatie is gebaseerd op een ruimtebehoefte van 1375 leerlingen. Deze 1375 leerlingen hebben op basis van de "Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs" (VVHO) een genormeerde ruimtebehoefte van 13.054 m2, waarvan 1.814 m2 voor lichamelijke oefening.

Investeringsbudget en financiële dekking
De kosten voor de realisatie van de unielocatie zijn gebaseerd op een benodigde oppervlakte van 9.814 m2 voor gebouw, parkeren en terrein. Aanvullende kosten, zoals bodemonderzoeken, sonderingskosten en metingen, zijn meegenomen. De totale stichtingskosten zijn berekend op een bedrag van (incl. BTW) 19.414.583. Op basis van een investering van 19.416.000 bedragen de kapitaallasten voor de gemeente 993.000. Hierbij is rekening gehouden met een bijdrage van De Driemark van 2.000.000. Daarnaast kan de gemeente extra geld inzetten afkomstig uit het gemeentefonds, de opbrengst en rente van de huidige drie locaties en een extra bijdrage van 106.800.

Voortgang project
Met het vaststellen van het projectplan geeft de raad de opdracht om nader onderzoek te doen, het plan verder uit te werken en afspraken te maken met de NS. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de verhouding tussen kosten, kwaliteit en kwantiteit, eigendom, opdrachtgeverschap, welke andere partijen/functionaliteiten gewenst zijn, met wie wordt gebouwd en wanneer wordt gebouwd en opgeleverd. Dit onderzoek zal uiteindelijk leiden tot een definitief projectplan. Vooruitlopend op definitieve besluitvorming wordt de raad gevraagd om het bureau Kleissen en Partners de opdracht te geven het plan verder uit te werken en hiervoor een bedrag van 35.803 beschikbaar te stellen.

Besluitvorming
Dit voorstel wordt behandeld in de commissie Burger en Voorzieningen van 22 juni en vervolgens in de raadsvergadering van 5 en 6 juli aanstaande. Tijdens de raadsvergadering wordt ook de kaderstelling voor de begroting 2007 besproken.