Ingezonden persbericht


Albatroscampagne in Blijdorp

Zeevogels met uitsterven bedreigd

Rotterdam / Zeist, 8 juni 2006

Vandaag op World Ocean Day opent Diergaarde Blijdorp, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, een expositie over albatrossen. Ieder jaar verdrinken duizenden zeevogels als gevolg van visserij. Hierdoor worden 19 van de 21 albatrossoorten die op de wereld voorkomen met uitsterven bedreigd. Vogelbescherming en BirdLife International, de overkoepelende wereldwijde vogelbeschermingsorganisatie, voeren campagne.

Het komend jaar kunnen bezoekers aan het Oceanium van Diergaarde Blijdorp de problemen ervaren, waarmee zeevogels, zoals pinguïns maar vooral albatrossen, te kampen hebben. In de Falklandregio van Blijdorp waar koningspinguïns verblijven, 'vliegen' momenteel ook een drietal albatrossen op ware grootte. Reusachtige vogels met een vleugelwijdte van wel 3,5 meter. Door filmbeelden en informatiepanelen staat men oog in oog met de harde realiteit voor de zeevogels - de doodsbedreigende lange-lijn-visserij. Kinderen die onlangs tijdens de stop-over van de Volvo Ocean Race in Baltimore deelnamen aan zeilwedstrijden in de Optimisten-klasse, zullen de expositie openen. Klaartje Zuiderbaan een van de weinige vrouwelijke zeezeilers, vertelt over haar indrukwekkende ontmoetingen met albatrossen tijdens haar verre zeiltochten.

Verdrinkingsdood
Duizenden zeevogels, waaronder albatrossen, stormvogels, jan van genten en zelfs pinguïns sterven jaarlijks op oceanen en wereldzeeën. Enthousiast duiken de vogels naar de kilometers lange lijnen met aas, die vissersschepen achter zich aanslepen. De vogels happen naar het voedsel en bijten zich vast in de vlijmscherpe vishaken. Ze kunnen niet meer loskomen en sterven een martelende verdrinkingsdood. Bij boten die met sleepnetten vissen, raken ze verstrikt in de netten, met voor de vogels hetzelfde resultaat. De dood. Voor albatrossen is dit rampzalig. Albatrosparen zijn elkaar namelijk trouw voor het leven en krijgen maar één keer in de twee jaar jongen. Ze planten zich dus slechts langzaam voort. Mede door deze vormen van visserij worden inmiddels 19 van de 21 albatrossoorten wereldwijd bedreigd. Jaarlijks sterven 100.000 albatrossen door langelijnvisserij en vinden 4.000 tot 10.000 vogels de dood in visnetten. Vogelbescherming Nederland voert samen met BirdLife International al enkele jaren actie voor de bedreigde zeevogels. Zo worden er momenteel door de vogelbeschermers in samenwerking met de vissers succesvolle en vogelvriendelijke maatregelen getroffen.

De komende dagen staat Rotterdam in het teken van de Volvo Ocean Race. Zeezeilers en albatrossen zijn in vele opzichten individuen van extremen. Beide brengen in alle eenzaamheid - vaak onder erbarmelijk omstandigheden - lange tijd door op de ruwste wereldzeeën. Reden voor de organisatie van de Volvo Ocean Race om de campagne van BirdLife International Save the Albatross officieel te adopteren.

Een informatiestand van Vogelbescherming Nederland is tot en met 14 juni a.s. aanwezig op de Volvo Ocean Race Walkway in Rotterdam.


---

Nadere informatie (niet bestemd voor publicatie):
Jan Klapwijk, Diergaarde Blijdorp, tel. 010 443 14 55 of j.klapwijk@diergaardeblijdorp.nl Hans Peeters, Vogelbescherming Nederland, tel. 030 693 77 65 of 06 53 71 96 14 of Kees de Pater, Vogelbescherming Nederland, 06 51 58 05 92

Rechtenvrije foto's van albatrossen kunt u downloaden via: www.savethealbatross.net/images.asp ; Rechtenvrije filmbeelden op Betacam sp zijn op aanvraag verkrijgbaar via Vogelbescherming Nederland.