Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 6 juni 2006

Vergadering Gedeputeerde Staten 6 juni 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 6 juni 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Minder gemeenten onder preventief toezicht

Voor 2006 is het aantal gemeenten onder preventief (=verscherpt) toezicht gedaald van 29 in 2005 naar 15. Zes gemeenten staan onder preventief toezicht als gevolg van de financiële situatie (begroting structureel niet in evenwicht of aanzienlijk tekort op de jaarrekening). Het gaat om Albrandswaard, Boskoop (art. 12), 's-Gravendeel (ook herindeling), Jacobswoude, Liemeer (ook herindeling) en Nieuwkoop (art. 12, ook herindeling). Bij vier gemeenten is dat zo vanwege betrokkenheid bij een gemeentelijke herindeling: Ter Aar, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. En bij vijf gemeenten omdat zij de begroting 2006 en/of de jaarrekening 2004 te laat hebben ingezonden: Binnenmaas, Katwijk, Rotterdam, Teylingen en Westland. Dit blijkt uit het Jaarverslag van het Financieel Toezicht op gemeenten en gemeenschappelijke regelingen over het jaar 2005 dat aan Provinciale Staten is verstuurd.

Ook blijkt dat gemeenten over 20% meer aan reserves beschikken dan een jaar eerder. De reserves zijn bedoeld om (onverwachte) tegenvallers op te kunnen vangen. Op 1 januari 2006 hadden gemeenten gezamenlijk ¤ 4.838 miljard aan reserves (¤ 829 miljoen meer dan in 2005).

De totale opbrengst van de onroerende-zaakbelastingen (OZB) in Zuid-Holland wordt voor 2006 geraamd op ¤ 638 miljoen; aanzienlijk minder dan de raming van ¤ 813 miljoen voor 2005. Deze daling wordt veroorzaakt door de afschaffing van de OZB-gebruikersbelasting op woningen. De raming van afvalstoffenheffing stijgt van ¤ 368 miljoen in 2005 naar ¤ 375 miljoen in 2006, een toename van 2%. De rioolrechten stijgen van ¤ 209 miljoen in 2005 naar ¤ 222 miljoen in 2006, een toename van 6,2%. De belastingdruk - de optelsom van OZB, afvalstoffenheffing en rioolrechten - is opnieuw in Boskoop het hoogste: ¤ 844 bij een woning met een fictieve waarde van ¤ 200.000. De laagste belastingdruk zien we in Leiden: ¤ 436. De gemiddelde taxatiewaarde van een woning is gestegen van ¤ 174.455 in 2005 naar ¤ 178.802 in 2006, een stijging van 2,5%.

Sanering Zellingwijk Gouderak

De Derde Merwedehaven is een potentieel geschikte stortlocatie om gevaarlijk afval, dat vrijkomt uit de sanering van de Zellingwijk in Gouderak, naar af te voeren. Dat antwoorden GS op vragen die 9 mei zijn gesteld door het Statenlid Vermeulen (SP).

In de jaren '80 is er bodemonderzoek gedaan, waarbij de samenstelling van de grond op de locatie Zellingwijk is vastgesteld. De verontreinigingen zijn dusdanig, dat sanering van de bodem noodzakelijk is. Duidelijk is dat er 180.000 kubieke meter grond en stenen, al dan niet met vliegas gestabiliseerd, moet worden afgevoerd naar een stortplaats met een daarvoor toereikende vergunning. Daarnaast zullen aangetroffen vaten met gevaarlijke afvalstoffen, een deel van de (water)bodem en het op te breken asfalt worden afgevoerd naar daarvoor erkende verwerkers. De aannemer bepaalt op grond van contractbesprekingen met erkende verwerkers naar welke verwerker de afvalstoffen worden afgevoerd. De verwerker bepaalt aan de hand van acceptatiecriteria, waaronder zijn vergunning, of hij het afval kan ontvangen.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Ontheffing voor Kuwait Petroleum

Op advies van de Eerste Kamer uit de bezwarencommissie-AWB is een ontheffing verleend aan Kuwait Petroleum Europoort tot 18 maart 2010 om verschillende soorten meeuwen te verontrusten. Dit houdt in dat nesten kunnen worden uitgehaald en eieren kunnen worden beschadigd. Meeuwen veroorzaken namelijk overlast bij de controle van aardolietanks in het Europoortgebied. De ontheffing is onder voorwaarden gegeven. Kuwait Petroleum probeert samen met andere petrochemische bedrijven in het kader van Deltalinqs tot een planmatige aanpak te komen. Met een dergelijke aanpak worden de instandhoudingsdoelstellingen van de meeuwensoorten niet in gevaar gebracht. Bij het uitblijven van een planmatige aanpak of een bedreiging van de gunstige staat van instandhouding van de meeuwensoorten, kan de ontheffing worden ingetrokken.

Vertraging lightrail proef

De statenleden Van Leeuwen (PvdA) en Volmüller (VVD) hebben gevraagd naar de oorzaken van de vertragingen van de lightrailproef op het traject Alphen aan den Rijn - Gouda. De statenleden vragen zich af of voortzetting van de proef wel zin heeft. Het college antwoordt dat de storingen veelal het gevolg zijn van bedieningsfouten. De proef heeft aangetoond dat lightrailmaterieel zonder bezwaar kan worden ingezet op het hoofdspoor in gemengd verkeer met heavy rail (normale treinen). GS hebben met de directie van NS en HTM overlegd om de situatie te bespreken. Daarin zijn verbeteringen toegezegd.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Jaarrapportage Handhaving

De jaarrapportage Handhaving 2005 is de eerste rapportage over de uitvoering van de handhavingsprioriteiten en doelstellingen die in de Nota Handhaving 2005-2008 staan. Alle vuurwerkopslagen in Zuid-Holland zijn in 2005 gecontroleerd. Daarbij bleek dat alle vuurwerkopslagen voldoen aan het Vuurwerkbesluit. Ook bezochten inspecteurs alle bedrijven met een opslag van gevaarlijke stoffen. Bij een aantal daarvan was sprake van overtredingen en is een brief gestuurd en proces-verbaal opgemaakt. De meeste overtredingen betroffen het bij elkaar opslaan van stoffen die niet samen mogen worden opgeslagen, het niet goed stapelen en het onvoldoende instrueren van het personeel. Echt gevaarlijke situaties deden zich niet voor. Alle infrastructurele werken zijn tijdens grondwateronttrekkingen eveneens gecontroleerd. Verder kregen 90% tot 100% van alle bodemsaneringen in 2005 een inspecteur op bezoek. Geconcludeerd wordt dat uitvoering is gegeven aan het eerste jaar van de Nota Handhaving Zuid-Holland 2005-2008 en dat de doelstellingen voor 2005 grotendeels zijn gerealiseerd. Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat in 2006 nog meer dan in 2005 ingezet wordt op monitoring en zonodig bijsturen van de bedrijfsmatige doelstellingen uit de Nota Handhaving. GS hebben de jaarrapportage vastgesteld.

Westlandse Zoom; Monster Noord vervangende locatie voor Westerhonk

Het gebied tusen Kijkduin, Monster, Poeldijk, Kwintsheul, de Zweth en de Lozerlaan wordt ook wel de Westlandse Zoom genoemd. In 2002 hebben het stadsgewest Haaglanden, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag, Monster en Wateringen een akkoord bereikt over de ontwikkeling van dit gebied. Dit akkoord is vastgelegd in het convenant Westlandse Zoom en er is een structuurvisie voor het gebied opgesteld. Eens in de vijf jaar wordt het convenant geevalueerd. Op basis van de evaluatie kan het convenant worden bijgesteld. In november 2005 heeft de eerste evaluatie plaatsgevonden. Een van de voorstellen in het evaluatierapport is dat Monster Noord als vervangende locatie voor locatie Westerhonk wordt aangewezen. Een andere opmerking in het rapport is dat de herhuisvesting van de glastuinbouw Westlandse Zoom (nog) niet heeft plaatsgevonden.

Subsidies

Kenniseconomie

GS hebben in totaal ¤ 2.270.000 subsidie verleend voor negen projecten in de kenniseconomie. Het gaat onder meer om een service platform voor arbeidsbesparende en duurzame sierteelt, ontwikkeling van kennis en technologie van lichtgewicht kunststof (composiet) constructies en toepassing in de zorgsector.

Een van de projecten is een geautomatiseerd crowd control systeem, ontwikkeld in samenwerking tussen ADO Den Haag, TNO en het bedrijfsleven. Het systeem moet de veiligheid in de publieke ruimten verhogen. Een ander project is gericht op onderzoek naar de technische en economische mogelijkheden van het gelijktijdig kweken van vis en tomaten te onderzoeken in een proeftuin voor aquacultuur.

Ook wordt subsidie verstrekt om in de eerstelijns- en in de thuiszorg ICT-toepassingen (waaronder breedband) en zgn. dom0tica (huishoudelijke automatisering) te ontwikkelen.

Bedrijfsterreinen

Vier projecten ontvangen in totaal ¤ 4.555.562 subsidie uit het Ontwikkelingsfonds bedrijventerreinen. Het gaat om bedrijventerrein Goudse Poort in Gouda (¤ 1.300.000 ), revitalisering van de Dobbewijk in Voorschoten (¤ 1.300.000), aanpassingen van de Vulcaanweg en de Schiedamsedijk in Vlaardingen (¤ 655.562) en de aanpak van de Uitenhagestraat in Den Haag (¤ 1.300.000).