Den Haag, 08 juni 2006
Vragen van het lid Wolfsen (PvdA) aan de minister van Justitie
over de berichtgeving dat Justitie vaak niet of te laat waarschuwt over de vrijlating van de verdachten
1.
Kent u de berichtgeving in het AD waarin naar voren komt dat slachtoffers van huiselijk geweld niet altijd (tijdig) op de hoogte worden gebracht van de vrijlating van de dader?
2.
Zijn de in die berichtgeving genoemde feiten juist?
3.
Moet de aanwijzingen van het OM dat "het slachtoffer op de hoogte gehouden moet worden van de strafzaak", zo worden gelezen dat hieronder ook moet worden begrepen het tijdig informeren van het slachtoffer over de vrijlating van de dader?
4.
Zo ja, waarom gaat dat dan (kennelijk) nog zo vaak fout?
5.
Zo nee, acht u het, gelet op de misverstanden die er kennelijk zijn, niet verstandiger dat de informatieverstrekking over het vrijkomen van de verdachte explicieter in de aanwijzing moet worden opgenomen?
6.
Hoe verhoudt deze berichtgeving zich met de bevinding van het OM (verwoord in het laatste voortgangsbericht Huiselijk Geweld) dat de parketten goede uitvoering geven aan de aanwijzing? Of wordt bij de evaluatie niet gekeken naar het traject tijdens en na de vrijlating van de verdachte/dader? Zo ja, bent u bereid alsnog ook dit onderdeel van de slachtofferzorg te evalueren?
7.
Wat gaat u ondernemen of heeft u al ondernomen, gezien het feit dat de slachtoffers zich veilig wanen, om aan deze potentieel gevaarlijke en bedreigende situatie een einde te maken?
Met vriendelijke groet,
Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting
Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 104
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl
Algemeen Dagblad 6 juni 2006
Partij van de Arbeid