Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Raad akkoord met omstreden Zaailandplannen

Bron: gemeente Leeuwarden (08-06-2006) Tijdens een boeiende vergadering heeft de gemeenteraad op woensdag 7 juni ingestemd met het project Nieuw Zaailand. Daarmee bekrachtigde de raad het voorgenomen besluit van 30 januari van dit jaar. De SP, ChristenUnie, NLP en FNP en de raadsleden Ten Hoeve (PvdA) en Feddema (VVD) stemden tegen.

De Leeuwarder bevolking mocht zich eerder in een referendum uitspreken over de herinrichtingsplannen van het Wilhelminaplein. Een grote meerderheid in de raad had van tevoren aangekondigd de uitslag van het referendum te respecteren, mits er een duidelijke meerderheid van minimaal 30% van de stemgerechtigden eenzelfde geluid liet horen. Hoewel het opkomstpercentage 43% bedroeg, waren er te weinig voor of tegenstemmers om het referendum geldig te verklaren.

Het aantal voorstanders van de Zaailandplannen in de gemeenteraad is door de veranderde verhoudingen na de gemeenteraadsverkiezingen flink gegroeid. Klaas Zwart van de PvdA vindt het moedig dat de raad zich met het referendum kwetsbaar heeft durven opstellen. `Het is nu belangrijk dat we de communicatie met de burger voortzetten,' betoogde hij. CDA fractievoorzitter Thea Koster sprak haar vertrouwen uit in de gemeente die hard zal moeten werken aan draagvlak voor de plannen, met name bij ondernemers. Aukje de Vries van de VVD riep het college op om `nu in volle vaart vooruit' te gaan.

Piet van der Wal van Pal GroenLinks noemde de uitslag een nederlaag voor de tegenstanders, `maar het spel is volgens de regels gespeeld.' Pal GroenLinks stemde daarom voor. Van der Wal had zich voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen fel tegen de Zaailandplannen van burgemeester en wethouders verzet. Hij vreest dat de kloof tussen burger en politiek door het referendum groter is geworden. `Als u zoveel moeite heeft met de uitslag dan moet u ook tegenstemmen,' hield Thea Koster (CDA) Van der Wal voor. Zij kreeg bijval van Klaas Zwart (PvdA) die de PAL-voorman er op wees dat hij zelf met de referendumverordening heeft ingestemd.

De oppositiepartijen, met uitzondering van de VVD, zijn van mening dat de herinrichting van het Zaailand niet zondermeer kan doorgaan. FNPer Sybren Posthumus diende een amendement in om de uitslag van het referendum te respecteren. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.' Het amendement haalde het niet in de stemming. Een motie om de drempel van het referendum bij te stellen hield de FNP aan tot de behandeling van de evaluatie van het referendum. Dat vindt plaats na de zomervakantie.
Volgens Freerk Kalsbeek van de SP was het doel van het referendum om de burger te betrekken bij de plannen, `maar de klap kwam toen burgemeester Dales de uitslag ongeldig verklaarde. Het lijkt wel een WK finale waarin het Nederlands elftal Brazilië met 6-2 verslaat en Brazilië toch als winnaar wordt uitgeroepen. Dat valt ook niet uit te leggen.'
John Stoeling van de NLP noemt het opvallend dat tweederde van kiezers tegen de plannen is. `Er moet iets gebeuren met het Zaailand, maar niet dit.' Stoelinga betreurt het dat het college geen echte alternatieven heeft geboden.
Addy Stoker van de ChristenUnie hield de raad en het college voor dat `het vertrouwen van de bevolking tot het nulpunt is gedaald. Nu wil de raad meer draagvlak creëren, omdat men eigenlijk wel weet dat die volledig ontbreekt.' Stoker kondigde aan zijn controlerende taak als raadslid de komende jaren extra alert te zullen uitvoeren.