Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


08-06-2006
Nieuwe CAO Groothandel AGF 2006
Salarisverhoging per 1 juli 2006 1,75%
Verhoging nachturentoeslag
Gedeeltelijke reparatie WGA-hiaat

Eind mei hebben Frugi Venta, NAO, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en RMU Werknemers een Principe-akkoord gesloten over de vernieuwing van de CAO voor de Groothandel in Aardappelen, Groenten en Fruit.


1. Salarisverhoging
De looptijd van de nieuwe CAO is van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2006. Per 1 juli 2006 worden de salarisschalen en de werkelijk betaalde salarissen met 1,75% verhoogd. De bovenschalige medewerkers met een jaarsalaris van EUR 40.000 of meer hebben recht op minimaal de helft van deze procentuele verhoging.


2. Toeslagenrooster en flexibilisering werktijden Er is langdurig onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden bij het werken in wisselploegendiensten. De problematiek is zeer complex. Er zijn afspraken gemaakt om een vervolgonderzoek uit te voeren naar de flexibilisering van de werktijdenroosters en de hoogte van de toeslagen voor de gewerkte uren buiten het normale werkvenster. Een adviseur van werkgevers (AWVN) en een van werknemerszijde zullen in het najaar in samenwerking met een paritair samengestelde Werkgroep een uitgewerkt voorstel omtrent werktijden en toeslagen aan CAO-partijen uitbrengen. Werktijden van chauffeurs blijven buiten beschouwing.
Vooruitlopend hierop zijn in deze nieuwe CAO vier afspraken gemaakt.
- De toeslag voor werk tijdens de nachturen wordt met ingang van 1 juli 2006 verhoogd van 25% naar 35%. Nachturen zijn van 00.00 tot 06.00 uur (op groothandelsmarkten van 00.00 tot 05.00 uur). De medewerker die 's nachts werkt is niet verplicht om over te werken.
-. Alleen bij bedrijven met wisselende ploegendiensten met een structureel karakter worden de toeslagen voor gewerkte uren buiten het werkvenster (bijlage VI in de CAO) omgerekend in een gemiddelde toeslag over alle gewerkte uren en meegenomen bij de berekening van: a. de vakantietoeslag
b. de loondoorbetaling bij ziekte gedurende de eerste zes maanden c. de pensioengrondslag.

- Flexibele diensttijdroosters over drie of zes maanden moeten tenminste één betalingsperiode van te voren bekend zijn (art. 11 lid
1b).

- Op jaarbasis is de werknemer niet verplicht om meer dan 208 overuren te maken (was 234 overuren).


3. WGA-reparatie
Ervan uitgaande dat de financiële prikkel voor het verkrijgen van inkomsten uit arbeid bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid behouden blijft, hebben CAO-partijen besloten om inkomensverliezen als gevolg van de invoering van de WIA door een aantal collectieve regelingen in de CAO gedeeltelijk te repareren.

A. Arbeidsongeschiktheid tussen de 35% en 80%

WGA-hiaat
In het geval dat de resterende verdiencapaciteit voor minder dan 50% door werken wordt ingevuld, ontstaat het WGA-hiaat, omdat de berekening van de WGA-vervolguitkering dan wordt gebaseerd op het minimumloon in plaats van op basis van het oude salaris. Dit WGA-hiaat wordt tot 65 jarige leeftijd door middel van een collectieve verzekering tot aan het maximum dagloon S.V. verzekerd. De uitkering bedraagt 70% x het arbeidsongeschiktheidspercentage x (oud loon - minimumloon). De aanvulling tot 70% geldt dus alleen voor het deel dat de betrokken werknemer arbeidsongeschikt is.

WIA-aanvulling
Naast het WGA-hiaat wordt door middel van de verplichte collectieve verzekering een WIA-aanvullingsdekking geboden met de volgende eigenschappen:

- de uitkering aan de werknemer met een WGA-uitkering bedraagt 20% x het oude loon (tot maximaal SV-loon) x het
arbeidsongeschiktheidspercentage.

- de duur van de uitkering is maximaal 5 jaar inclusief de duur van de loongerelateerde WGA-uitkering, die afhangt van de duur van het arbeidsverleden. (Bij een loongerelateerde periode van 0 maanden is de duur van de WIA-aanvullingsuitkering 5 jaar; bij een maximale duur van de loongerelateerde WGA-uitkering van 3 jaar en 2 maanden is de duur van de WIA-aanvullingsuitkering 1 jaar en 10 maanden.) De lopende ziektegevallen vanaf 1 januari 2004 (het inlooprisico) worden meeverzekerd.

De collectieve verzekering gaat in op 1 januari 2006. Het contract loopt 3 jaar.
De totale premie, inclusief de opslag voor het inlooprisico voor de verzekering van het WGA-hiaat en de WIA-aanvulling, bedraagt in de periode 2006 tot en met 2008 maximaal 0,6%.
De premie wordt op 50/50 basis verdeeld tussen werkgever en werknemer. (In het eerste halfjaar van 2006 wordt de premie geheel door de werkgever betaald; in het tweede halfjaar 2006 wordt de premie geheel ingehouden op het salaris van de werknemer).

Op de websites www.frugiventa.nl en www.nao.nl worden rekenvoorbeelden gegeven van de dekking van de verplichte collectieve verzekering

De verplichte verzekering wordt geadministreerd door het Administratiekantoor van Bpf AVH en wordt ondergebracht bij Achmea.

B. Minder dan 35% arbeidsongeschikt (na 2 jaar ziekte) De werknemer die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt bevonden, komt niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. CAO-partijen hebben besloten om het inkomensverlies bij minder dan 35% arbeidsongeschiktheid vanaf 1 januari 2006 tijdelijk aan te vullen op basis van een nieuw CAO-artikel, waarin de volgende staffel wordt opgenomen:


- aanvulling 3e ziektejaar: 70% van (oud salaris - verlaagde nieuwe salaris)

- aanvulling 4e ziektejaar: 50% van (oud salaris - verlaagde nieuwe salaris)

- aanvulling 5e ziektejaar: 30% van (oud salaris - verlaagde nieuwe salaris)

- aanvulling 6e ziektejaar: 10% van (oud salaris - verlaagde nieuwe salaris).

Deze aanvulling geldt ook als de werknemer in deze periode bij een andere werkgever binnen of buiten de sector in dienst treedt.


4. Uitzendorganisaties
De werkgever dient er zich van te vergewissen, dat het uitzendbureau waarmee wordt samengewerkt vanaf 1 januari 2007: a. gecertificeerd is op basis van de NEN 4400-1 norm of b. aantoonbaar is gestart met de voorbereiding van de certificering op basis van de NEN 4400-1 norm. Uiterlijk 1 juli 2007 dient het uitzendbureau gecertificeerd te zijn.
Door deze afspraak kan beter worden gecontroleerd of uitzendkrachten worden betaald volgens de CAO voor uitzendkrachten.


5. Contract voor bepaalde tijd
De regels in de CAO worden versoepeld (art. 2 lid 4). De totale duur van de aansluitende keten van contracten voor bepaalde tijd wordt verlengd van twee naar drie jaar. In totaal mogen in de periode van drie jaar vier (was drie) contracten voor bepaalde tijd worden gesloten. De vijfde aansluitende overeenkomst wordt geacht voor onbepaalde tijd te zijn aangegaan.


6. Overige afspraken
Er worden 300 jeugdwerkbanen in de sector gecreëerd met aantrekkelijke subsidies voor de werkgevers.
In het najaar wordt een reglement gemaakt voor de opname van levenslooprechten.
De toepassing van art. 20 lid 2 betreffende het kortdurend zorgverlof zal in een aparte CAO-bijlage worden verduidelijkt. Het kort verzuim met behoud van loon bij overlijden van ouders of kinderen wordt verlengd van één naar drie dagen. Scholieren en vakantiewerkers behoeven geen premies af te dragen aan bedrijfstakfondsen.
Bij arbeid op therapeutische basis tijdens ziekte worden vakantiedagen afgeschreven als men met toestemming van de bedrijfsarts en de werkgever met vakantie gaat.
De invaliditeitspensioenregeling en de vakantiebonnenregeling zijn afgeschaft.

Goedkeuring en nadere informatie
Het akkoord is met een positief advies aan de leden voorgelegd. De nieuwe salarisschalen per 1 juli 2006 worden binnenkort op de websites van Frugi Venta en NAO gepubliceerd. De bijlage van het bestaande CAO-boekje met de gewijzigde artikelen verschijnt in de loop van juli.

Voor leden van Frugi Venta: tel. 070 3355010, e-mail: info@frugiventa.nl, de heer L. Welschen.


***************************************

Frugi Venta zal voor haar P & O Klankbordgroep en alle overige geïnteresseerde leden op dinsdag 27 juni a.s. vanaf 14.00 uur in het NBC te Nieuwegein een informatiebijeenkomst organiseren over de nieuwe CAO-afspraken en met name over de verplichte, collectieve WGA-verzekering.
Aanmeldingen: info@frugiventa.nl (per fax: 070 3355020). Na aanmelding ontvangt u de uitnodiging met de agenda en een overzicht van de sprekers.