Productschap Margarine


08.06.2006

Nieuwe NEVO-tabel

De NEVO-tabel (Nederlands Voedingsstoffenbestand) 2006 is uit. De nieuwe editie van de Stichting NEVO en het Voedingscentrum geeft meer informatie over vetzuren dan de editie uit 2001. De NEVO-tabel is bedoeld voor voedingskundigen, diëtisten en anderen die beroepsmatig de voedingswaardegegevens van voedingsmiddelen gebruiken.

Van meer dan 1650 voedingsmiddelen is de hoeveelheid energie, eiwit, koolhydraten, vet, vetzuren, cholesterol, voedingsvezel, alcohol, water, mineralen en vitamines vermeld. Een opvallende wijziging is dat de volgorde van vet en vetzuren en koolhydraten is omgewisseld om in een lijn te blijven met de voedingswaardedeclaratie op de verpakking van levensmiddelen.
In de nieuwe NEVO-tabel staat verder een aparte tabel met het gehalte aan toegevoegd foliumzuur in verrijkte producten. Daarnaast zijn de eenheden waarin de vitamine A-activiteit en de foliumzuuractiviteit worden uitgedrukt, aangepast aan nieuwe inzichten.

Nieuw opgenomen in de tabel zijn de n-3- en n-6-vetzuurclusters en de afzonderlijke vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). In een bijlage is aangegeven uit welke afzonderlijke vetzuren de vetzuurclusters zijn berekend. De nieuwe berekening van de vitamine A-activiteitequivalenten heeft tot gevolg dat de vitamine A waarden bij vooral groenten en fruit bijna de helft lager zijn dan in de vorige editie. In de NEVO-tabel 2006 is ook aangegeven op welke merken de samenstelling van margarines, halvarines, bak- en braadvetten en frituurvetten is gebaseerd.

De NEVO-tabel (373 paginas) kost 39,-. Voor de bestelwijze zie www.voedingscentrum.nl (bij brochures/ uitgaven).