Productschap Margarine
08.06.2006
Nieuwe NEVO-tabel
De NEVO-tabel (Nederlands Voedingsstoffenbestand) 2006 is uit. De
nieuwe editie van de Stichting NEVO en het Voedingscentrum geeft meer
informatie over vetzuren dan de editie uit 2001. De NEVO-tabel is
bedoeld voor voedingskundigen, diëtisten en anderen die beroepsmatig
de voedingswaardegegevens van voedingsmiddelen gebruiken.
Van meer dan 1650 voedingsmiddelen is de hoeveelheid energie, eiwit,
koolhydraten, vet, vetzuren, cholesterol, voedingsvezel, alcohol,
water, mineralen en vitamines vermeld. Een opvallende wijziging is dat
de volgorde van vet en vetzuren en koolhydraten is omgewisseld om in
een lijn te blijven met de voedingswaardedeclaratie op de verpakking
van levensmiddelen.
In de nieuwe NEVO-tabel staat verder een aparte tabel met het gehalte
aan toegevoegd foliumzuur in verrijkte producten. Daarnaast zijn de
eenheden waarin de vitamine A-activiteit en de foliumzuuractiviteit
worden uitgedrukt, aangepast aan nieuwe inzichten.
Nieuw opgenomen in de tabel zijn de n-3- en n-6-vetzuurclusters en de
afzonderlijke vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren
eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). In een bijlage is
aangegeven uit welke afzonderlijke vetzuren de vetzuurclusters zijn
berekend. De nieuwe berekening van de vitamine
A-activiteitequivalenten heeft tot gevolg dat de vitamine A waarden
bij vooral groenten en fruit bijna de helft lager zijn dan in de
vorige editie. In de NEVO-tabel 2006 is ook aangegeven op welke merken
de samenstelling van margarines, halvarines, bak- en braadvetten en
frituurvetten is gebaseerd.
De NEVO-tabel (373 paginas) kost 39,-. Voor de bestelwijze zie
www.voedingscentrum.nl (bij brochures/ uitgaven).