Productschap Margarine


08.06.2006

Nieuwe cursus oliën en vetten start in september

Het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College verzorgt dit najaar wederom de cursus 'Plantaardige en dierlijke oliën en vetten (inclusief oleochemie)'. Deze cursus omvat tien avonden, twee middagen excursie, met een afsluitend examen. Cursusbegeleider is Koos Wernke, docenten zijn Koos Wernke en Edwin Schepers. De start van de nieuwe cursus is op woensdag 27 september 2006 om 18.30 uur.

De doelgroep zijn werknemers van controle-, tankopslag- en productiebedrijven, medewerkers van zeevaart- en binnenvaartrederijen, expertisebureaus, laboratoria, handelskantoren e.d. Cursisten hebben bij voorkeur een opleiding op MBO-niveau afgerond of zijn certificaathouder van 'Controle vloeibare lading'. Andere vooropleidingen dienen aan het college ter beoordeling te worden voorgelegd.

Tijdens de lessen wordt ruim aandacht besteed aan nomenclatuur, productieprocessen, chemie, herkomst en samenstelling, verwerking, productspecificaties, analyse en oleochemie. Ook staan twee bezoeken gepland, een aan een fabriek en een aan een laboratorium. De cursus wordt afgesloten met een examen. De cursus die dit voorjaar is gehouden, is door 28 van de 30 deelnemers succesvol afgerond.

Aan het eind moet de cursist kennis hebben van de herkomst van grondstoffen, de raffinageprocessen, de verwerking van grondstof tot ruwe olie, de scheikunde van plantaardige en dierlijke vetten, de productspecificaties, de analysemethoden, het proces van geraffineerde olie tot eindproduct, de vetzuren en hun industriële toepassing, de toepassing van oleochemie, het veiligheidsinformatieblad volgens EG-Richtlijn 93/112/EEG, de opslag en werkmethoden van oleochemische producten en de verpakking en het transport van producten.

Nadere informatie wordt verstrekt door Scheepvaart en Transport College, mevrouw G.C. Francisca, Lloydstraat 300 (nieuw adres!), 3024 EA Rotterdam, tel. 010-4486000, fax 010-4951508, website www.stc-r.nl (aanklikken code 'HOV plantaardige en dierlijke oliën en vetten').