Unicef
"Juist nu kunnen we het verschil maken in Sudan" 08 juni 2006, Den Haag - Ted Chaiban, Unicef-vertegenwoordiger in Sudan "Een unieke kans." Zo typeert Ted Chaiban de huidige toestand van Sudan. Chaiban is hoofd van het Unicef-kantoor in Sudan en was in Nederland om te pleiten voor meer steun voor Sudan. Unicef Nederland hield een interview met hem over zijn optimisme en over zijn zorgen. "Door de vrede kunnen we nu eindelijk structurele verbeteringen aanbrengen. Maar we hebben er nog veel te weinig geld voor."
Verheugd vertelt Chaiban: "Voor het eerst sinds ruim twintig jaar is er nu vrede tussen Noord- en Zuid-Sudan. Daarom kunnen we nu eindelijk structurele verbeteringen aanbrengen. De autonome regering in Zuid-Sudan hecht bovendien groot belang aan kinderen en is bereid om geld, verdiend met olie, in onderwijs te stoppen. Dat is heel positief."
Ik zag twee jongetjes met een verschillende etnische achtergrond voetballen. Dan realiseer je je weer: dit is waar het vredesproces over gaat.
Geldtekort
Maar Chaiban is ook bezorgd. Van de 89 miljoen dollar die Unicef dit jaar nodig heeft, is tot nu toe maar 15 miljoen dollar ontvangen. "We hebben het geld hard nodig. Vooral voor de West-Sudanese regio Darfur waar het momenteel nog onrustig is. Met ons huidige budget zouden we in juni moeten stoppen met veel van onze werkzaamheden."
Dat is schokkend. Vooral als je ziet wat er bereikt kán worden en nu al wórdt bereikt. Chaiban: "Toen we lespakketten kwamen brengen naar de stad Malakal, die ligt op de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan, zag ik twee jongetjes met een verschillende etnische achtergrond samen spelen. Ze voetbalden met een bal die wij hadden meegebracht. De één sprak Arabisch en de ander Engels. Maar via het spel konden ze communiceren. Eentje wilde dokter worden en de ander leraar. Dan realiseer je je weer: dit is waar het vredesproces over gaat."
Foto: Unicef, Ron Haviv Belangrijke doelen Chaiban: "Je hoort altijd van die negatieve verhalen uit Afrika. Maar nu kunnen we echt belangrijke doelen behalen. Vluchtelingen keren massaal terug naar huis door het vredesakkoord. Wij willen zorgen dat zij meer waterputten krijgen en dat meer kinderen vaccinaties krijgen. En dat zij naar school kunnen. "Van de twee miljoen Sudanese kinderen die op de basisschool zouden moeten zitten, volgen slechts slechts 500.000 onderwijs. Wij willen dit aantal nu direct verdubbelen met ons Go to school project."
"In Noord-Sudan is het gelukt om 9 miljoen kinderen tegen mazelen te vaccineren. In het Zuiden al 500.000 kinderen. Voor het regenseizoen dat eind mei start, willen we daar nóg 700.000 kinderen gevaccineerd hebben."
Kindsoldaten
Chaiban heeft ook sterftecijfers. "Eén op de vier kinderen in Zuid-Sudan sterft voordat het vijf jaar oud is. Ruim duizend vrouwen van de 100.000 sterven tijdens hun bevalling. En slechts één op honderd meisjes voltooit haar basisschool. Stel je voor dat maar één vriendin van jouw honderd vriendinnen en kennissen haar lagere school afmaakt!"
Foto: Unicef, Christine Nesbitt "Ieder kind in Sudan moet minstens één keer een doktersonderzoek krijgen. En kindsoldaten willen we terug naar hun families brengen. Dat is onlangs ook weer gelukt met 251 kinderen in Zuid-Sudan. En we willen daar ook het aantal van driehonderd waterbronnen verdubbelen."
Onrust in Darfur
In de regio Darfur is het helaas weer onrustiger. Er zijn nog steeds conflicten tussen rebellen en troepen van de regering en tussen opstandelingen onderling. Sinds 2003 zijn er al ruim twee miljoen mensen gevlucht.
Door toenemend geweld de afgelopen drie maanden zijn weer 200.000 mensen op de vlucht geslagen. "In elk ander land zou dat voorpaginanieuws zijn", roept Chaiban uit. Hij is in Europa om alarm te slaan.
Foto: Unicef, Ron Haviv Door de onveilige situatie kunnen hulporganisaties niet iedereen bereiken. Organisaties die niet aan de VN zijn verbonden, worden niet makkelijk toegelaten door de autoriteiten. En de hulporganisaties hebben een enorm tekort aan geld, zoals Unicef. Chaiban: "We hebben slechts 17 procent van de benodigde 89 miljoen dollar."
Sterfgevallen stijgen
"Door het tekort aan geld kunnen we weinig doen. Terwijl het juist zo goed ging. In 2004 was 22 procent van de kinderen ondervoed. Dat hebben we gehalveerd. De sterfgevallen namen af. Maar nu zien we die weer langzaam stijgen. Steeds meer kinderen raken weer ondervoed.
Straks kunnen 400.000 kinderen geen gebruik meer maken van kindvriendelijke centra waar ze kunnen spelen, dansen, zingen en tekenen. Binnenkort hebben we geen melk meer voor de ernstig ondervoede kinderen en geen plumpy nuts (een soort voedzame noten - red.)."
Afhankelijk
"We hebben echt geld nodig om door te gaan. Anders krijgen de 382.000 kinderen die nu in Darfur op school zitten krijgen geen onderwijs meer. We kunnen de kinderen in Darfur en Sudan niet laten vallen. We zijn al zo succesvol geweest. De mensen zijn afhankelijk van ons, we kunnen ze nu niet laten vallen. Juist niet nu er zoveel kansen liggen!"
Door Tanya van der Spek