Gemeente Doetinchem

Stedenbouwkundig plan Heelweg rijp voor besluitvorming


-7 juni 2006-
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met het definitief stedenbouwkundig plan voor het gebied Heelweg en een voorbereidingskrediet van 1.964.000 euro beschikbaar te stellen om te kunnen starten met de uitvoering. Op 6 juli neemt de raad een besluit.

De gemeente Doetinchem wil het plangebied Heelweg -gelegen tussen het Zaagmolenpad, de IJsselstraat, de Keppelseweg en de Energieweg- omvormen tot een aantrekkelijke woon-werklocatie. In dit gebied van ruim 14 hectare groot worden de komende jaren circa 200 woningen gebouwd.

Stedenbouwkundig plan definitief
Op 20 december 2005 stelde het college het voorlopig stedenbouwkundig plan vast. Daarna heeft het plan ter inzage gelegen en heeft de gemeente gesprekken gevoerd met de grondeigenaren in het gebied. De reacties op het voorlopig stedenbouwkundig plan hebben geleid tot een aantal bijstellingen van het plan. Zo is de bebouwingsdichtheid in het stadsmilieu `ontspannen wonen' lager geworden dan in het voorlopig stedenbouwkundig plan. Ook zijn de kavel van Luukeshuusholding en het pompgemaal Waterschap Rijn en IJssel ingepast in het plan. Verder is de stedenbouwkundige opzet van het Saronixterrein aangepast aan de plannen van de eigenaren. Met deze aanpassingen is het stedenbouwkundig plan definitief geworden en kan het plan na goedkeuring door de raad op 6 juli juridisch worden vertaald in een bestemmingsplan. Voor de vervolgfase vragen B&W de raad een aanvullend krediet van 1.964.000 euro.

De gemeente gaat zelf niet actief gronden verwerven in het plangebied, maar laat de ontwikkeling van het gebied grotendeels aan de markt over. Medewerking van de grondeigenaren is daarom cruciaal voor de realisatie van het plan. De veelheid aan partijen met uiteenlopende belangen in het gebied maken de realisatie van het plan niet eenvoudig. Het definitief stedenbouwkundig plan is daarom op twee niveaus uitgewerkt: gedetailleerd voor die gebieden waar weinig onzekerheden over bestaan (gemeentegrond) en globaal voor de meer risicovolle gebieden (de rest van het gebied). Het globale gedeelte is terug te vinden in het middengebied waarin een proefverkaveling is opgenomen binnen de vastgestelde maatvoering voor de openbare ruimte. Tijdens de bouwplanuitwerking door de marktpartijen is de proefverkaveling leidend, maar biedt wel de nodige onderhandelingsruimte om te komen tot een haalbaar plan.

Beeldkwaliteitsplan
Naast het stedenbouwkundig plan is een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin uitgangspunten voor de beeldkwaliteit (o.a. materiaalgebruik en architectuur) zijn vastgesteld. De bouwplannen van de verschillende eigenaren in het gebied worden niet alleen getoetst aan de kaders van het stedenbouwkundig plan, maar ook aan de beeldkwaliteitseisen. Het beeldkwaliteitsplan is integraal in het stedenbouwkundig plan opgenomen. Om de samenhang van het plangebied te waarborgen wordt een projectbouwmeester aangetrokken. Dit is in het gebied Heelweg van groot belang omdat met verschillende eigenaren en architecten toch een eenheid in de ontwikkeling van het gebied moet ontstaan.

Particulier opdrachtgeverschap
De gemeente concentreert zich in eerste instantie vooral op de ontwikkeling van woningen op gemeentelijk grondgebied. Daarbij gaat het met name om de strook gemeentegrond langs de Keppelseweg. In deze strook wil de gemeente zelf kavels uitgeven, waarop de kopers in particulier opdrachtgeverschap woonvilla's met kantoormogelijkheid kunnen laten bouwen. Dit houdt in dat de particulier voor eigen rekening en risico (met een zelfgekozen architect en aannemer) zijn woning of woon-werkcombinatie realiseert op zijn eigen stuk grond dat hij van de gemeente heeft gekocht. De gronduitgifte vindt plaats door middel van inschrijving volgens het principe `wie het eerst komt, het eerst maalt'. Dit wijkt af van de gangbare wijze van kaveluitgifte bij de gemeente Doetinchem, maar deze methodiek is gekozen omdat deze transparanter is. Er wordt een vaste vierkante meter prijs gehanteerd, die per kavel verschilt. De kaveluitgifte start zo spoedig mogelijk na het raadbesluit in juli. De bedoeling is dat het particulier opdrachtgeverschap navolging krijgt in andere Doetinchemse woningbouwprojecten. Heelweg kan in dat opzicht gezien worden als pilotproject.