Infiltratievoorzieningen vangen regenwater op
Datum uitgave: 07-06-2006
Het klimaat verandert. De toenemende kans op extreme neerslag vergroot het risico op het onder water lopen van straten, pleinen en kelders, omdat de capaciteit van het rioleringssysteem te beperkt is om die extra hoeveelheden regenwater te verwerken.
Eén van de maatregelen om dit probleem op te lossen is het infiltreren van regenwater. Het regenwater wordt dan niet meer via de riolering afgevoerd, maar via een speciale voorziening in de bodem geïnfiltreerd.
Infiltratie wordt al op grote schaal toegepast in de wijk Stadshagen en het bedrijventerrein Hessenpoort. Ook bij renovatie en herstructurering worden momenteel waar mogelijk infiltratievoorzieningen aangelegd. In Holtenbroek worden nieuwbouwwoningen voorzien van infiltratiekratten (onder de woning), wordt het regenwater afkomstig van wegen via een infiltratieriool afgevoerd en plaatselijk gebruik gemaakt van waterdoorlatende klinkerverharding.
Beleid
Momenteel is de gemeente bezig infiltratiebeleid te formuleren om er voor te zorgen dat niet alleen bij grootschalige bouwactiviteiten infiltratie wordt toegepast, maar ook bij kleinschalige initiatieven. Daartoe zal ook de gemeentelijke bouwverordening worden gewijzigd. Waar nu nog sprake is van een keuze tussen afvoer van regenwater via de riolering of infiltratie in de bodem, is in de toekomst bij nieuwbouw infiltratie verplicht. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen, indien onderzoek heeft aangetoond dat de bodemgesteldheid of grondwaterstand niet geschikt is voor infiltratie.
Onderhoud
Het gebruik van een infiltratievoorziening vereist wel speciale aandacht. Lozingen van huishoudelijk afvalwater op de regenwaterafvoer zijn ongewenst. Belangrijk is ook het onderhoud van een infiltratievoorziening. Tenslotte dient men zich ervan bewust te zijn dat bij verbouwingen (waarbij sprake is van een toename van dakoppervlak),de afvoer van regenwater afkomstig van de uitbreiding niet wordt aangesloten op de riolering, maar op de infiltratievoorziening.
Wat kunt u zelf doen?
Loopt de regen die op het dak van uw woning of schuur valt, nu via de regenpijp naar de riolering? Heeft u een tuin? Sluit dan uw regenpijp aan op een infiltratievoorziening en laat het water bezinken in de bodem. Welke methode voor uw tuin geschikt is, hangt af van de beschikbare oppervlakte en de functie van uw tuin. Bij oppervlakte-infiltratie heeft u de meeste ruimte bovengronds nodig, bij ondergrondse infiltratie de minste. Dan zit de infiltratievoorziening immers onzichtbaar onder de grond. Voorwaarde bij oppervlakte-infiltratie is wel dat uw tuin een voldoende waterdoorlatende bodem heeft op de plek waar het regenwater uitstroomt, bijvoorbeeld van zand of grind. Verder dient uw tuin vlak te zijn, zodat bij hevige regenval het water niet naar uw buurman of naar de openbare weg stroomt. Een tussenoplossing biedt de zogenaamde grindkoffer: een hoeveelheid grind, ingepakt in filterdoek aangebracht in een kuil in de tuin.
Het infiltreren van regenwater kunt u combineren met het plaatsen van een regenton. Het water wordt dan opgevangen in de regenton en stroomt van daaruit naar de infiltratievoorziening of in de tuin. Voordeel is dat de regenton ook dient als blad- en zandvang en dat u het regenwater kunt gebruiken om planten water te geven en de ramen te wassen.
Bron: afdeling communicatie
Gemeente Zwolle