Gemeente Harderwijk


Gemeenten in actie tegen huiselijk geweld

De gezamenlijke gemeenten op de Noord-Veluwe organiseren volgende week donderdag 8 juni een startbijeenkomst over huiselijk geweld.. De middag, van 13.00 tot 17.00 uur in het stadhuis van Harderwijk, is bedoeld voor iedereen in de regio, van raadslid tot professionele maatschappelijk werker, die op de een of andere manier bij het onderwerp betrokken is. Belangstellenden zijn welkom.

Het programma biedt, na de opening door wethouder G. van der Velde van Elburg, presentaties en workshops van onder meer de Vrouwenopvang Overijssel, de projectleider Huiselijk Geweld Noord-Veluwe, Kairos, SGBO, TransAct en Hera Vrouwenopvang Gelderland.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand is gepleegd uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Geweld is de aantasting van de persoonlijke integriteit. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen geestelijk en lichamelijk (waaronder seksueel) geweld. De huiselijke kring bestaat uit (ex-)partners, gezins- of familieleden en huisvrienden. Het begrip huiselijk wijst dus op de `huiselijke' relatie tussen dader en slachtoffer, en niet zo zeer op de plek (het eigen huis) waar het gebeurt.

Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat één op de vijf mensen ooit te maken heeft gehad met huiselijk geweld. Als we uitgaan van dit gegeven zijn er op de Noord-Veluwe 32.430 mensen slachtoffer van huiselijk geweld (20% van de 162.151 inwoners). Vorig jaar waren er in de regio Noord-Veluwe in totaal 444 meldingen van huiselijk geweld. Dit relatief lage aantal geeft wel aan dat van huiselijk geweld vaak geen officiële melding wordt gedaan. Dit kan verschillende redenen hebben. Vaak speelt schaamte een rol. Om de problematiek goed aan te kunnen pakken moeten diverse partijen samen een keten vormen die de mensen naast advies en informatie de juiste hulp kan bieden. Huiselijk geweld staat daarom bij de gemeenten in de regio Noord-Veluwe hoog op de agenda. Wij willen het huiselijk geweld in onze regio verder terugdringen. Het voornemen is om in januari 2007 aan te sluiten bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in Zwolle. Daarom is het noodzakelijk dat diverse organisaties die bij de problematiek betrokken zijn beter samenwerken. Ook willen wij het thema huiselijk geweld verankeren in het gemeentelijke beleid. Sinds maart van dit jaar is er hiervoor een projectleider in de regio werkzaam, die de ketensamenwerking in kaart brengt.

Informatie en aanmelding: afd. Welzijn, tel 411 262 of p.stegen@harderwijk.nl.