Gemeente Thorn



1 juni 2006

GEZAMENLIJKE RAADSCONFERENTIE HEEL, MAASBRACHT EN THORN DONDERDAG 8 JUNI 2006, 19.30 UUR
CULTUREEL CENTRUM DON BOSCO TE HEEL
Op donderdag 8 juni 2006 vergaderen de gezamenlijke gemeenteraden van Heel, Maasbracht en Thorn in het kader van de aanstaande herindeling. De vergadering begint om 19.30 uur in de Rabobankzaal van CC Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, in Heel en is openbaar. U bent van harte welkom. De navolgende agendapunten worden (onder voorbehoud van wijzigingen) behandeld:

1. Opening en vaststelling agenda;

2. Mededelingen/ingekomen stukken;

3. Voorstel herindelingkrediet;

4. Nota burgerparticipatie;

5. Samenstelling griffie;

6. Nota financiële verkenningen;

7. Aanschaf multifunctionals;

8. W.v.t.t.k.;

9. Rondvraag.

Tijdens deze gezamenlijke raadsconferentie kunt u over de onderwerpen, die zijn geagendeerd spreken. Als u het woord wilt voeren dan is het nodig dat u dit 48 uur vóór de vergadering meldt bij de griffier van de gemeente Heel: mevrouw A. Rooskens, tel: (0475) 579500. Elke spreker krijgt maximaal vijf minuten spreektijd. De maximale spreektijd van alle sprekers samen is bepaald op een half uur. Uw inbreng zal op voordracht van de voorzitter meegenomen worden in de beraadslagingen van het betreffende onderwerp. De betreffende stukken liggen ter inzage tot 8 juni 2006 in de gemeentehuizen van Heel, Maasbracht en Thorn.

WERKZAAMHEDEN AAN DE WEG
Op dinsdag 6 juni a.s., de dag na Pinksteren, zullen er door de firma Dassen werkzaamheden worden uitgevoerd aan de doorgaande weg in Thorn en enkele zijstaten van deze weg. Tijdens deze werkzaamheden worden ondermeer de parkeervakken op de doorgaande weg aangegeven. U wordt verzocht hiermee rekening te houden en - indien mogelijk - uw auto tijdelijk ergens anders parkeren, zodat de werkzaamheden in één dag afgerond kunnen worden.
Na het aanbrengen van de belijning zal ook de resterende bebording, zoals aangegeven in het verkeersbesluit van 2 augustus 2005, volgen.

BURGERJAARVERSLAG
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 11 mei jl. presenteerde burgemeester Lutters het burgerjaarverslag 2005. In dit burgerjaarverslag legt de burgemeester verantwoording af voor de kwaliteit van de dienstverlening en de wijze waarop de relatie tussen gemeentelijke overheid en burgers wordt onderhouden. Naast openbare orde en veiligheid passeren in het verslag de participatie van de burgers, de communicatie met de burgers, de majeure projecten en de gemeentelijke herindeling de revue. Ook wordt ingegaan op het afscheid van burgemeester Rongen en de installatie van burgemeester Lutters. Het geheel is rijk geïllustreerd met fotos.
Het burgerjaarverslag kunt u bestellen door contact op te nemen met de gemeente Thorn (Elvira van Zundert), tel. 0475-567600. Tevens is het mogelijk om het burgerjaarverslag in te zien via de website www.thorn.nl (bestuursinformatie, college van b&w). Via een contactformulier op de website is het ook mogelijk om een exemplaar van het burgerjaarverslag te bestellen.

INZAMELING KLEIN CHEMISCH AFVAL OP VRIJDAG 9 JUNI 2006 Inleiding
Ieder huishouden heeft te maken met klein chemisch afval (kca). We verstaan hieronder schadelijke stoffen zoals batterijen, verf(resten), lijm, spaarlampen en tl-buizen, motorolie en wasbenzine. Een compleet overzicht van gevaarlijk afval staat verder vermeld op uw milieubox. Het klein chemisch afval kan gratis afgeleverd worden bij een van de brengvoorzieningen van de Maaslandgemeenten. Voor openingstijden verwijzen we u naar de afvalwegwijzer 2006 van de gemeente Thorn. Buiten de bovengenoemde mogelijkheid vindt op vrijdag 9 juni 2006 de jaarlijkse wijkinzameling plaats in de gemeente Thorn door de chemokar Alleen het chemisch afval dat afkomstig is uit huishoudens, mag aan het personeel van de chemokar worden meegegeven. Daarnaast moet u het chemisch afval persoonlijk aanbieden. U mag de milieubox beslist niet onbeheerd achterlaten of aan de straat zetten. Denkt u hierbij aan de veiligheid van de kinderen!

Traject en tijdschema
Indien u wilt weten wanneer, waar en hoe laat de chemokar bij u in de buurt standplaats inneemt volgt hieronder het tijdschema van de chemokar

Tijd: Locatie:
09.00-09.15 Hoek Beekstraat/ Daalstraat
09.20-09.35 Kerk/ Wijngaard
09.40-09.55 Wandellaantje

10.00-10.15 Hoek Steeg/ Hoogstraat
10.20-10.35 Hoek Trippaardstraat/
Steegputstraat
10.40-10.55 Hoek Eind/ Aan Sint Job

11.00-11.15 Hoek Oude Trambaan/ Molenweg
11.20-11.35 Kruispunt Akker/ Akkerwal
11.40-11.55 Hoek Bogenstraat/ Wal

12.00-12.15 Hoek Wilhelminalaan/ Dreesweg
12.20-12.35 Hoek Casino/ Burg. Spiertzstraat

12.40-13.10 Middagpauze chemocar.


13.15-13.30 Hoek Kruisweg/ Lindepad
13.35-13.50 Hoek St. van Thornsingel/
Houtmortelsstraat
13.55-14.10 In het midden van de
Manderscheidtsingel

14.15-14.30 Hoek Vlasaardstraat/ Lindepad
14.35-14.50 Hoek Vlasaardstraat/
Boekenderweg
14.55-15.10 Hoek Schoolstraat/
Ansfriedstraat

15.15-15.30 Hoek Schoolstraat/ Baarstraat
15.35-15.50 Hoek Dr. F. vd Oeverstraat/
Ansfriedstraat
15.55-16.10 In het midden van de Cunegondisstraat
16.15-16.30 Hoek Benedictastraat/
Boekenderweg
16.35-16.50 Hoek Sleestraat/Ittervoorterweg

Buitengebied
Voor het buitengebied van Thorn: Baarstraat (gedeelte), Hagenbroek, Kapel, Kessenicherweg, Napoleonsweg, Panheeldersteeg en Zegershof geldt dat op de zelfde dag (8 juni a.s.) vanaf 16.50 uur op afroep het klein chemisch afval wordt opgehaald. De aanwonenden worden verzocht dit telefonisch voor uiterlijk donderdag 8 juni 2006 voor 15.00 uur te melden bij de Reinigingsdienst Maasland te Haelen. (telefoon: 0475-594632) Hier kunt u ook terecht voor eventuele vragen.

WIST U DAT JAARLIJKS RUIM 200.000 BURGERS DE GEMEENTEN HEEL, MAASBRACHT EN THORN VIRTUEEL BEZOEKEN? EN DAT DIT AANTAL IEDER JAAR MET 35% TOENEEMT?
Belangrijk medium
Internet heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijk medium voor burgers om informatie, producten en diensten te halen bij organisaties. Dit blijkt onder andere uit het feit dat inmiddels ruim 400.000 Nederlanders een digitale identiteit (DigiD) hebben aangevraagd. Hiermee kunnen nu al zaken worden gedaan met 35 gemeenten. Van minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing moet volgend jaar 65 procent van de gemeentediensten online worden aangeboden.

Maasgouw in het web
Bij de ontwikkeling van de nieuwe website wordt de gemeente Maasgouw geconfronteerd met een groot aantal nieuwe ontwikkelingen (zoals DigiD, burgerservicenummer en het Digitaal Bouwloket ). Het is de vraag op welke ontwikkelingen de gemeente Maasgouw moet inhaken om de gemeentelijke informatievoorziening te moderniseren. Bij het maken van deze keuzes wil de gemeemte medewerkers, bestuurders en inwoners betrekken.

Hoe?
Tijdens een interactieve bijeenkomst met deskundige begeleiding willen wij brainstormen over de te maken keuzes en hoe deze gerealiseerd kunnen worden.

Waar?
In de raadszaal van het gemeentehuis van Maasbracht.

Wanneer?
Op 7 juni om 10.30 uur, voor de lunch wordt gezorgd.

Aanmelden?
Voor de discussiebijeenkomst kunt u zich tot 1 juni per e-mail aanmelden.
(het e-mailadres is voorlichting@maasbracht.nl).

BERICHT VAN DE REINIGINGSDIENST MAASLAND
VERVUILING KUNSTSTOFCONTAINERS.
Inzameling kunststofflacons
De Reinigingsdienst Maasland verzorgt de inzameling van kunststofflacons in de woonkernen van de gemeenten Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Kessel, Meijel, Maasbracht, Roggel en Neer, Thorn. Daarvoor zijn in de wijken boven- en ondergrondse containers geplaatst. Naast de vormvaste kunststof kan men hier afvalcomponenten zoals glas, textiel en blik kwijt. Destijds is deze inzameling ingesteld als flankerend beleid bij de invoering van diftar. Kortom, als de burger bereid is om bepaald afval netjes apart te houden, dan kan hij dat in deze containers gratis kwijt. Bij het restafval deponeren zal hem extra geld kosten.
Een harde eis van de verwerkers van deze afvalstromen was en is, dat het ingezamelde afval niet vervuild mag zijn met ander restafval.

Onacceptabele vormen
De laatste tijd neemt de vervuiling in met name de kunststofcontainers onacceptabele vormen aan. Er komen afvalstoffen in voor, die er niet in thuis horen, zoals houtresten, blik en ander restafval. De verwerker van dit afval wil de huidige aanleveringen niet meer accepteren. Dit betekent dat het kunststof vervolgens als restafval verwerkt dient te worden. De verwerkingskosten per ton hiervan zijn meer dan 200% duurder. Deze extra kosten zullen alsnog bij alle burgers via de afvalstoffenheffing op het bordje komen.

Scheiding van afval
Maasland doet een oproep aan eenieder om het afval zorgvuldiger te scheiden. Deze aparte inzameling is uitsluitend bedoeld voor vormvaste kunststof, die door de vulopening kan.
Dus bijvoorbeeld emmers, tuinstellen, kunststof schroten, plastic zakken en andere folies horen hierin helemaal niet thuis. Deze moet men bij het restafval deponeren of naar het