Politie Amsterdam-Amstelland

Politie en OM Amsterdam binden strijd aan tegen onverklaarbaar vermogen / Amsterdam-Amstelland (07/06/2006)

Politie en openbaar ministerie in de regio Amsterdam-Amstelland hebben de strijd aangebonden met criminelen en hun onverklaarbaar vermogen. Tot nu toe werden 21 verdachten gearresteerd en 33 dure auto's, acht motoren, twee brommers, twee quads, een woonboot, drie jetski's, een speedboot, vijf miljoen euro cash, sieraden, banktegoeden ter waarde van tienduizenden euro's en audio-/videoapparatuur ter waarde van 150.000 euro geconfisqueerd. Als bijvangst werden bij huiszoekingen zes vuurwapens, munitie, twee stroomstootwapens, harddrugs en drie wietplantages aangetroffen.

Onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam heeft het Bureau Financiële Economische Recherche (BFER) sinds maart 2005 een nieuwe methode ontwikkeld om criminelen te raken waar het pijn doet, namelijk in de portemonnee. Niet zozeer het criminele feit waarmee het vermogen is vergaard, maar de vaak grote sommen (cash) geld, luxe goederen en exorbitante levensstijl van deze personen staan centraal. Deze zaken staan vaak in geen verhouding tot het meestal bescheiden legale inkomen van betrokkene. Soms is er zelfs helemaal geen sprake van een (legaal) inkomen.

Bijzonder bij deze onderzoeken is de financiële bril waarmee het Amsterdamse OM en de Amstellandse politie naar dergelijke praktijken kijken. Als basis dient de verdenking witwassen. Daarbij staat centraal het voorhanden hebben van een voorwerp dat is gefinancierd met geld afkomstig van misdaad. De methode is speciaal ontwikkeld om het afnemen van crimineel vermogen makkelijker te maken. Verbeurdverklaring van de met onverklaarbaar vermogen verworven goederen is het doel.

De start van een onderzoek vindt vaak plaats op basis van lopende of oude onderzoeken, maar ook het vermoeden van onverklaarbaar vermogen kan een aanleiding zijn voor nader financieel onderzoek. Betrokkenen hebben meestal lak aan alle regels en pronken vaak opzichtig met hun vermogen. Het is de bedoeling deze mensen van hun criminele welvaart te ontdoen en hun (negatieve) aantrekkingskracht op anderen te stoppen. Tijdens het onderzoek worden alle systemen geraadpleegd en wordt contact opgenomen met de sociale dienst en de belastingdienst om eventuele legale inkomstenbronnen te achterhalen.

De rechtbank volgde in een aantal zaken al de visie van het openbaar ministerie en de politie in Amsterdam om het witwasartikel in te zetten bij het afnemen van crimineel vermogen. Het OM verwacht de komende tijd meer van deze zaken bij de rechtbank aan te brengen.

Als onverklaarbaar vermogen uit vermoedelijk criminele bron wordt aangetroffen, vervolgd het OM de verdachte op grond van witwasbepalingen.

De rechtbank heeft inmiddels in één zaak een verdachte veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor witwassen en wapen- en drugsbezit. De dure Volkswagen en ¤ 20.000 cash zijn verbeurdverklaard.

In een andere zaak, een onderzoek naar fictieve arbeidsverbanden (zie persbericht van 29 december 2005), veroordeelde de rechtbank een man uit Andijk tot 3 maanden gevangenisstraf voor witwassen en handel in drugs. De auto, een Nissan 350Z, die hij voor zijn vriendin had gekocht, is door de rechtbank verbeurdverklaard.

Op dit moment wordt de kennis van de rechercheurs van BFER overgedragen aan alle politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland, zodat iedere politieman of vrouw via deze methode kan overgaan tot het afnemen van onverklaarbaar vermogen. Daarna zal deze werkwijze worden gedeeld met de andere politiekorpsen in Nederland.

De recherche in Amsterdam Noord is de eerste die deze methode onlangs met succes gebruikte om een Amsterdamse beroepscrimineel aan te pakken. Een onderzoek naar het voorhanden hebben van goederen afkomstig van crimineel geld (witwassen) werden de man fataal. Een café en twee dure wagens werden met succes afgenomen.

Bij een inval in zijn café droeg de verdachte een vuurwapen en werd een paar gram coke gevonden. In zijn woning werden dure sieraden gevonden, waaronder een ring met een taxatiewaarde van 14.000 euro. In afwachting van de verbeurdverklaring zijn de auto's in beslag genomen. Het café is half mei op last van de burgemeester dichtgetimmerd.