Persbericht

's Hertogenbosch, 7 juni 2006

Energieleverancier, telecombedrijf en postorderaar de dupe

Nederlander betaalt te laat uit gemakzucht

In 2006 heeft het aantal Nederlanders dat zijn rekeningen te laat betaalt de 50% overschreden. Vooral rekeningen voor abonnementen en contributies blijven te lang liggen, gevolgd door de energierekening en de telefoonrekening. Ook het postorderbedrijf en de (tand)arts worden door Nederland in de wachtkamer gezet. Verder moeten verzekeraars te lang op hun geld wachten. Hoewel er sprake is van regionale verschillen, is de trend duidelijk: Nederland betaalt vaker te laat. Opvallend is dat dit vooral gebeurt uit onoplettendheid en uit gemakzucht.

Dit blijkt uit een nadere beschouwing van de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar betalingsgedrag dat Interview-NSS uitvoert in opdracht van Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN), marktleider op het gebied van creditmanagement in Nederland. Daarbij is speciaal gelet op welke rekeningen blijven liggen, wat daarvoor de reden is en of er regionale verschillen in betaalgedrag bestaan. Interview-NSS heeft online 1200 Nederlanders bevraagd.

Vergeten en gemakzucht belangrijkste oorzaken

De belangrijkste oorzaak van de wankele betalingsmoraal van de Nederlander blijkt gek genoeg niet een tekort aan geld, maar een tekort aan aandacht en alertheid te zijn. 'Vergeten' en 'uit gemakzucht' scoren met 71% als redengeving voor de te late betaling beduidend hoger dan 'tekort op de rekening' met 46%. Dit pleit voor een strengere aanpak van late betalers, vindt Peter Taks, algemeen directeur van GGN Holding: 'Het onderzoek wijst uit, dat de betalingsachterstanden nu nog meevallen. Maar de late betaler van vandaag kan de wanbetaler van morgen zijn. En late betalers kosten bedrijven tijd en geld.' De onderzoeksresultaten lopen in de pas met het voornemen van een aantal verzekeraars en woningcorporaties om wanbetalers scherper in de gaten te houden.

Grote regionale verschillen

Een aantal zaken springt in het oog wanneer 'betalen in Nederland' onder de loep wordt genomen. Zo huisvest de provincie Gelderland de meeste mensen die de afgelopen twee jaar iets gekocht hebben waar eigenlijk geen geld voor was, de meeste mensen die in de afgelopen vijf jaar te maken hebben gehad met een incassobureau of deurwaarder en de meeste mensen die vaker te laat betalen dan twee jaar geleden. De Noord-Hollanders gaan het meest over de schreef wat late betaling betreft. Wordt een rekening te laat betaalt, is de kans het grootst dat deze naar een adres in de provincie Noord-Holland is verzonden. 62% van de Noord-Hollanders betaalt wel eens te laat. Wil een bedrijf de meeste kans hebben op tijd geld te zien, dan loont het zich te richten op Brabanders: in de provincie Noord-Brabant wonen de mensen die het minst vaak te laat betalen (64%).

Zuiden betaalt beter dan Noorderlingen

Opvallend is verder dat 'onder de rivieren' het minst te laat wordt betaald. De provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg voeren de lijst aan. In Noord-Holland, Flevoland en Drenthe neemt men de uiterste betalingstermijn een stuk minder serieus. Het aantal inwoners van deze provincies dat aangeeft rekeningen wel eens te laat te betalen, ligt zo'n 10% boven het landelijk gemiddelde. Voor de balans in Nederland is hierop gelukkig nog aan te vullen dat de provincie Overijssel aangeeft een rekening over het algemeen onmiddellijk te betalen. En de Zeeuwen betalen dan wel op tijd, maar er wordt wel zo lang mogelijk mee gewacht: Zeeland voert de lijst aan bij de stelling 'Ik betaal rekeningen over het algemeen zo laat mogelijk'.

Rotterdammer kent deurwaarder het beste

Van de vier grote steden staan de Rotterdammers met 31% bovenaan als het gaat om hoeveel mensen er in aanraking zijn gekomen met een incassobureau of een deurwaarder. Het landelijk gemiddelde is 17%. De overige drie grote steden zitten hier net boven. In Den Haag gaat het om 19%, evenals in Utrecht. Van de Amsterdammers ziet 21% wel eens een incassobureau of deurwaarder van dichtbij. Bijna de helft van de inwoners van de vier grote steden betaalt daarentegen de rekeningen over het algemeen direct na ontvangst (47%). In Amsterdam ligt dit aantal met 39% iets lager. Zo laat mogelijk betalen, maar nog wel binnen de betalingstermijn is de methode die 47% van de inwoners van 'de grote vier' hanteert. Meer dan de helft betaalt hun rekeningen wel eens te laat, waarbij Amsterdam met 60% en Utrecht met 58% zorgen voor de uitschieters naar boven.

Hebt u wel eens te maken gehad met een incassobureau of deurwaarder?

Ja, in %

Noord-Brabant

6

Zeeland

11

Noord-Holland

14

Limburg

15

Friesland

15

Overijssel

16

Groningen

16

Landelijk

17

Den Haag

19

Utrecht

19

Flevoland

20

Amsterdam

21

Provincie Utrecht

21

Zuid-Holland

21

Drenthe

26

Gelderland

28

Rotterdam

31