VVD


7-6-2006

VVD wil met Europa vooruit, ook zonder Grondwet

De VVD wil een Europa waar de Nederlandse bevolking weer vertrouwen in heeft. Om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen dient de Europese Unie democratischer, transparanter en slagvaardiger te worden.

Een volwaardige minister voor Europese Zaken moet zorgen voor een pro-actiever en strategischer Europees beleid. Dit staat in een door de VVD partijraad vastgesteld document: Nederland met de VVD in de Europese Voorhoede: EU-speerpunten VVD.

De VVD presenteert in dit document vijf speerpunten die worden meegegeven aan de programmacommissie voor de verkiezingen van 2007. De VVD beschouwt het verworpen referendum over het grondwettelijk verdrag als aansporing om Europa effectiever en bestuurbaarder te maken. De VVD wil vooruit kijken en het Verdrag is dan ook definitief van de baan.

Het belangrijkste voor de VVD is dat de interne markt wordt vervolmaakt. Voorzitter van de VVD EP fractie Jules Maaten: "De VVD heeft met deze speerpunten de ambitie om werk te maken van Europa. Europa moet zijn elan terugwinnen door snel concrete resultaten te boeken: een dynamische, concurrerende economie, meer werk, meer kennis, meer talent, en een effectief en coherent buitenlands beleid."

De VVD wil dat Europa zich voornamelijk toelegt op grensoverschrijdende problemen. Wat beter Europees kan, wil de VVD ook Europees doen. Milieubeleid moet derhalve Europees blijven en ook voor terrorisme, georganiseerde misdaad en de opvang van asielzoekers moet een gemeenschappelijk Europees beleid komen.

Europa moet ook de ambitie hebben een serieuze speler op het wereldtoneel te worden. Hiervoor is een gemeenschappelijk buitenlands-, veiligheids- en handelsbeleid noodzakelijk. VVD buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen: "Op het gebied van veiligheid dient Europa een grotere rol te gaan spelen. Een eigen defensiemacht die in het verband van de NAVO, maar zeker ook zelfstandig kan opereren, is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde."

De uitbreiding van de Europese Unie mag niet ten koste gaan van de bestuurbaarheid. De Europese Unie moet dan ook de komende tijd geen nieuwe verplichtingen aangaan, totdat de nieuwe Europese staten volledig zijn geïntegreerd in de Unie. Voor de VVD geldt wel dat de toezeggingen die nu al gedaan zijn moeten worden nagekomen.


- einde persbericht -

Meer informatie: Hans van Baalen: 06-18305856,
j.vbaalen@tweedekamer,nl, Jules Maaten:
06-10924556/jmaaten@europarl.eu.int, Jeff Wolters, persvoorlichter VVD: 06-51394021, Jeroen Reijnen, persvoorlichter ELDR: +32-(0)473394 710