Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Lesje uitgaan

07/06/2006 - Uitgaan in Amsterdam is leuk, spannend en gezellig. Maar als je voor de eerste keer komt kijken, kan het ook een overweldigende ervaring zijn. Waar moet je op letten, wat is een deurbeleid, wat is een dresscode? Om jongeren wegwijs te maken in het Amsterdamse uitgaansleven worden op zowel het NOVAcollege als het ROC lessen uitgaan gegeven. De eerste les werd vandaag gegeven door Ton Poppes, Maarten van Poelgeest en een portier op het NOVA-college.

De lessen over uitgaan maken onderdeel uit van afspraken van diverse partijen in Amsterdam die moeten bijdragen aan een veilig en tolerant uitgaansklimaat in Amsterdam.

Alle partijen die met uitgaan te maken hebben zijn hierbij betrokken:
* jongeren (Jongeren Actief voor Amsterdam, en jongerencentrum Argan),

* Koninklijk Horeca Nederland afd. Amsterdam,
* Meldpunt Discriminatie Amsterdam,

* politie,

* en gemeente Amsterdam (vanuit het actieplan Wij Amsterdammers).

Dit voorjaar worden er in zes klassen (twee op het NOVA, en vier op het ROC van Amsterdam) lessen gegeven over:

* uitgaan (gegeven door de horeca),

* over discriminatie (gegeven door het Meldpunt Discriminatie Amsterdam)

* en over alcohol en drugs (gegeven door de Jellinek-kliniek).

Lessen over uitgaan
De les over uitgaan werd gegeven door Ton Poppes, eigenaar van disco theatre Escape en voorzitter van de sectie discotheken en zaalbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland, afd. Amsterdam, door een van zijn portiers en wethouder Maarten van Poelgeest.

Het doel van deze lessen is jongeren voor te bereiden op het uitgaan in de Amsterdamse discos en clubs. Ze zijn vooral bedoeld voor de groep die binnen enkele jaren de discos gaat bezoeken, dus 15/16 jaar.

De lessen maken jongeren duidelijk wat ze in de disco kunnen verwachten: wat de spelregels zijn, wat er wel en niet kan, waarom discos een toegangsbeleid hebben, wat de rol is van een portier.

Disco light avonden
De lessen op NOVA/ROC zijn een pilot, in overleg met alle betrokkenen en de scholen wordt vervolgens bekeken in welke vorm deze lessen worden voortgezet.

Eveneens ter voorbereiding op het uitgaan gaan enkele discos na de zomer experimenteren met disco light avonden (zonder drank). Bedoeld voor dezelfde leeftijdsgroep en met een informatief karakter.

Oprichting Panel Deurbeleid Amsterdam
De lessen over uitgaan maken onderdeel uit van afspraken van diverse partijen in Amsterdam die moeten bijdragen aan een veilig en tolerant uitgaansklimaat in Amsterdam.

Een helder deurbeleid is daarvoor van groot belang: bezoekers moeten weten waar ze aan toe zijn, zodat duidelijk wordt of er mogelijk sprake is van discriminatie of dat het om een legitiem toegangsbeleid gaat. Discotheken en clubs gaan bij de ingang van het bedrijf (en op hun website) meer bekendheid geven aan de regels die ze hanteren bij hun deurbeleid (zoals leeftijd, gedragsregels, dresscode).

In combinatie hiermee komt er een laagdrempelige klachtenprocedure: jongeren die menen onterecht geweigerd te zijn kunnen dat melden bij een Panel Deurbeleid. In dit panel zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd: horecaondernemers, jongeren, Meldpunt Discriminatie Amsterdam, politie en gemeente.

Het panel zorgt er voor dat de klacht bij de disco terecht komt Jongeren die geweigerd zijn kunnen met hun klacht bij het Panel Deurbeleid Amsterdam terecht. Vervolgens wordt de jongere op korte termijn uitgenodigd voor een gesprek. Het Panel zorgt er ook voor dat de klacht bij de disco terecht komt, en er wordt door het panel verhaal gehaald. Vaak zal dit ook leiden tot een gesprek tussen disco en jongere in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het Panel.

Het Panel gaat vooral werken via bemiddeling. Op de eigen website van het Panel komt ook een digitaal klachtenformulier. Het Panel Deurbeleid Amsterdam zal deze zomer van start gaan.

Van Poelgeest, Poppes met portier voor de klas

Kijk ook bij

> Uitgaan en de horeca »
> Koninklijk Horeca Amsterdam »