Unicef



Vechten om water in Somalië 07 juni 2006, Bakool-regio - In Somalië zijn mannen met geweren de baas. Het land kent geen centrale overheid en de afgelopen vijftien jaar fungeert Somalië als strijdtoneel van rivaliserende stammen. De laatste maanden zijn de conflicten toegenomen, vooral in en rond Mogadishu. Nu het land te maken heeft met ernstige droogte, wordt er gevochten om voedsel en water.

Heel gewoon in Somalië: mannen met automatische geweren. Heel gewoon in Somalië: mannen met automatische geweren.

Niemand ontkomt aan het geweld; kinderen en gezondheidswerkers worden ontvoerd en zelfs vermoord. Ook hulpverleners van de VN wordt het moeilijk gemaakt. Voor de gewone Somaliër - die het al moeilijk heeft door de langdurige droogte - is het leven door dit geweld extra zwaar. Gewapende bendes proberen de controle over de voorraden water en voedsel te krijgen. "Water wordt in Somalië als vloeibaar goud beschouwd en degenen met de wapens bepalen wie er water krijgt," zegt Knut Gunnar Maehlumshagen van Artsen zonder Grenzen. "In de stad moeten mensen voor water betalen en velen kunnen dat niet."

Achteraan aansluiten
In de regio Bakool zijn de gevolgen van de droogte goed merkbaar. Landbouwgrond ligt braak en er is amper water, waardoor de bevolking gedwongen wordt haar heil in opvangkampen te zoeken. Degenen die het laatst in de kampen aankomen, moeten voor hulp ook achteraan de rij aansluiten. "Zodra de voorraden opraken, beginnen de conflicten. Vooral als er weinig water is en iedereen vindt dat hij er als eerste recht op heeft," zegt Unicef-medewerker Abdulkadir Dalib in Wajid. "De bewoners uit de regio zijn het eerst aan de beurt. De mensen die van buiten de regio afkomstig zijn of er net zijn komen wonen, moeten maar afwachten of er wat voor hen overblijft."

In de regio Bakool is een groot deel van de watervoorraad in handen van milities.
In de regio Bakool is een groot deel van de watervoorraad in handen van milities.

Hulpverlening komt op gang Deze manier van prioriteiten stellen veroorzaakt woede en frustratie. En het tekort aan water blijft aanhouden, ondanks de regen van de afgelopen tijd. Een groot medisch centrum heeft bijvoorbeeld onlangs drie dagen lang zonder water gezeten.

Somalië is voor hulporganisaties een gevaarlijk land, waar het moeizaam werken is. De hulpverlening komt echter druppelgewijs op gang. Maar er is veel meer hulp nodig; Somalië heeft aan alles behoefte, behalve aan wapens.