Provincie Noord-Holland

7-6-2006

Onderwerp

Provincie maakt direct geld vrij voor aanpak wachtlijsten jeugdzorg

Marieke Ottevanger

De wachtlijsten in de jeugdzorg moeten weg. De provincie Noord-Holland stelt daarom direct geld beschikbaar zodat de instellingen voor jeugdzorg zo snel mogelijk kunnen starten met extra zorg. Het doel is dat eind 2006 geen kinderen meer te lang op de wachtlijst staan. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben besloten om per direct 2,8 miljoen uit te trekken zodat op korte termijn 290 jeugdigen extra geholpen kunnen worden.

Met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is op 28 april 2006 afgesproken dat alle provincies zich extra zullen inspannen om de wachtlijsten weg te werken. VWS heeft de provincie Noord-Holland laten weten dat zij op een bedrag van maximaal 5,9 miljoen kan rekenen voor de bekostiging van de nodige extra zorg. De formaliteiten tussen rijk en provincies moeten nog geregeld worden.

De provincie Noord-Holland voert sinds 2005 met eigen geld haar "Aanvalsplan Wachtlijsten" uit. In totaal is er voor 4 jaar ruim 10 miljoen beschikbaar. De afspraken met de staatssecretaris versterken dit Aanvalsplan. De provincie wil dat de Noord-Hollandse instellingen voor jeugdzorg zo snel mogelijk aan de slag kunnen om die extra zorg te realiseren. Daarom hebben GS besloten, vooruitlopend op het geld van het Rijk, alvast 2,8 miljoen euro voor te financieren zodat snel gestart kan worden met het werven van personeel en het aanpassen van gebouwen zodat op korte termijn in Noord-Holland 290 jeugdigen extra geholpen kunnen worden. Daarnaast zullen de komende tijd afspraken worden gemaakt met instellingen buiten Noord-Holland waarbij Noord-Hollandse kinderen op de wachtlijst staan. In oktober zullen GS de tussenstand opmaken van de wachtlijsten en zonodig volgende maatregelen nemen.