Gemeente Beuningen


Kijk uit voor de eikenprocessierups!

De eikenprocessierups kan ook dit jaar weer gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe groot die overlast, die vanaf half juni tot half augustus kan optreden, zal zijn is nog onduidelijk. Het koude voorjaar kan hierop een gunstig, maar ook ongunstig effect gehad hebben.

Wat is een eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Eind april, begin mei komen de eitjes uit. De rupsen vervellen enkele keren en na de derde vervelling krijgen de rupsen de beruchte brandharen. Deze microscopisch kleine haartjes, die de rups kan loslaten om als verdediging te gebruiken, veroorzaken de overlast in de vorm van huiduitslag, neus-, keel- en zelfs oogklachten. De brandharen van de rups kunnen deze klachten nog jaren na het verpoppen veroorzaken bij mens en (huis)dier. Eikenprocessierupsen leven in groepen bijeen en maken op stammen of dikkere takken nesten die bestaan uit een dicht spinsel met vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan de rupsen 's nachts in colonne (vandaar de naam 'processie') op zoek naar voedsel.

Wat u kunt u doen als u de rups aantreft?
Blijf uit de buurt van de boom waarin u de rupsen vindt. Datzelfde geldt ook voor huisdieren. Neem vervolgens contact op met de wijkcoördinator via tel. 024-6780800. De gemeente gaat dan onderzoeken of het inderdaad de eikenprocessierups betreft en de rups bestrijden.

Wat zijn de klachten?
Wanneer de onbedekte huid in contact komt met de brandharen ontstaat binnen 8 uur een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Door krabben of wrijven kunnen de brandharen zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen 1 tot 4 uur een heftige reactie geven. Na inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen. De klachten lijken dan in eerste instantie op een neusverkoudheid.

Wat kunt u doen bij klachten?
De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enige dagen tot weken. Voorkom krabben of wrijven. Was de huid goed met water. Ogen kunt u met water uitspoelen. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeuk middelen helpen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Meer informatie
Heeft u behoefte aan meer informatie ga dan naar de website van de provincie Gelderland of de GGD Regio Nijmegen: www.ggd-nijmegen.nl. U kunt ook contact opnemen met de GGD Regio Nijmegen, telefoon 024-3297297. Er is tevens een folder beschikbaar. U kunt deze folder afhalen bij het gemeentehuis of hieronder downloaden.

Folder eikenprocessierups