Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Diergeneeskunde
31 mei 2006
Dierentuinen geven langoeren te weinig voedingsvezels
Bedreigde apensoort krijgt verkeerde voeding
In gevangenschap gehouden bladetende apen moeten meer voedingsvezels hebben. Dat concludeert Joeke Nijboer naar aanleiding van zijn promotieonderzoek. Bladetende apen in dierentuinen in Noord-Amerika en Europa blijken veel verschillende voedselsoorten te krijgen, maar daar zitten vaak te weinig voedingsvezels in. Dit leidt tot een slechte gezondheid van de apen. De bevindingen van dit onderzoek zijn belangrijk voor het in stand houden van de bedreigde bladetende apen in gevangenschap. Nijboer promoveert op 7 juni 2006 bij de Universiteit Utrecht.
Langoeren
Bladetende apen of langoeren zijn apensoorten met een heel ander darmstelsel dan bijvoorbeeld gorilla's en chimpansees. Langoeren komen vooral voor in de tropische delen van Zuidoost Azië. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit bladeren met een hoog vezelgehalte die door deze apensoorten verteerd kunnen worden. Langoeren hebben een vergelijkbaar magensysteem als herkauwers om deze voedingsvezels goed te kunnen verteren. Er zijn wel verschillen, de apen herkauwen niet en hun magen zijn ook niet zo duidelijk gescheiden als bijvoorbeeld bij koeien.
Slechte gezondheid
Nijboer onderzocht het voedsel van langoeren in dierentuinen in Noord Amerika en Europa. Het blijkt dat deze apen veel verschillende voedselsoorten krijgen, zoals groentes, fruit, brokken en soms ook bladeren en takken. De meeste van deze voedselsoorten bevatten veel gemakkelijk verteerbare voedingsvezels. Het percentage moeilijk verteerbare voedingsvezels is echter vaak te laag. Hierdoor hebben langoeren in dierentuinen regelmatig verteringsproblemen. Dit kan leiden tot een slechte mestkwaliteit, waardoor hun gezondheid niet optimaal is.
Nijboer deed ook verteringsproeven bij françois-, bril- en mutslangoeren en bij colobus apen. Door de apen verschillende rantsoenen te geven en proeven te doen, kon hij aantonen dat in gevangenschap gehouden langoeren meer voedingvezels nodig hebben.
Promotie
07-06-2006, 10:30 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Joeke Nijboer, Diergeneeskunde
Proefschrift: Fibre intake and faeces quality in leaf-eating primates
Promotors: Prof. dr.ir. A.C. Beynen en M.Sc.Dr.med.Vet. M. Clauss.
Meer informatie
Voorlichter diergeneeskunde Mirjam Martens, (030) 253 4839, m.martens@vet.uu.nl of persvoorlichter Wietske de Lange, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.
Universiteit Utrecht