Michiel is terug! De grote zeeheld
AMSTERDAM, 20060601 -- Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam organiseert van 5 juni 2006 t/m 7 januari 2007 de expositie Michiel de Ruyter is terug! Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat de beroemdste Nederlandse zeeman in Vlissingen werd geboren. Vooruitlopend op het Michiel de Ruyter jaar in 2007 laat de expositie zien waarom De Ruyter als admiraal zo succesvol was en al eeuwenlang onze 'held' is. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten was de Vierdaagse Zeeslag voor de Engelse kust (11 t/m 14 juni 1666).De bezoeker volgt van dag tot dag met een levendige audiotour de spannende verwikkelingen aan het zeefront.De Vierdaagse Zeeslag
Bijna iedere Nederlander kent Michiel de Ruyter (1607-1676), maar wie weet nog precies waarom hij zo beroemd is? Als zeeman beschikte hij naast moed en vechtlust over veel strategisch en tactisch inzicht. De expositie geeft een beeld van zijn succesvolle loopbaan en de verschillende zeeslagen die hij heeft geleid. De Vierdaagse Zeeslag (1666) was De Ruyters eerste grote overwinning. Heel Europa sprak over de nederlaag die hij de trotse Engelse vloot toebracht. Zelfs de machtige Lodewijk XIV liet zich lovend uit over de Nederlandse prestaties: 'De Sieur De Ruyter heeft met hart en hoofd daden verricht die mensenkracht te boven gaan.' De Ruyter was streng maar rechtvaardig en had aan boord ontzag voor zijn eigen mensen.
Opzet van de expositie
Het eerste deel van de expositie gaat over Michiel de Ruyter als de grote admiraal. Trompetgeschal: daar staat hij in volle glorie. Daarna volgt de Vierdaagse Zeeslag, 'hoogtepunt' van de Tweede Oorlog tegen de Engelsen. Een bloedige strijd, ellende, veel doden. En erna volgen nog vele zeeslagen die de Ruyter leidt:
de tocht naar Chatham (1667), de slag bij Solebay (1672), de slag bij Kijkduin (1673) en de slag bij de Etna (1676) die hem zijn beide benen kost. Kort erna overlijdt hij. Aan het slot van de expositie staat de 'heldenverering' centraal. De held leeft voort in straatnamen, standbeelden, boeken en talloze liederen.
Ingezonden persbericht