Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Nieuws

Illegaal pompen bedreigt oerbos

03-06-2006 * Geloof het of niet, maar in Alkmaar staat nog een stukje van het oudste oerbos van Nederland: de Alkmaarder Hout. Maar misschien niet meer zo lang. Het gebied dreigt uit te drogen door de rigoureuze bemaling die onlangs is gestart voor de bouw aan de Iepenlaan en de Notweg. De majestueuze bomen, zoals Iepen met Amerikaans zijdemos erop zullen dan verdwijnen.

Na jaren van verpaupering zijn de bejaardenwoningen aan de Iepenlaan en de Notweg eindelijk tegen de vlakte. De woningen werden al lange tijd niet meer onderhouden. De locatie is ooit door de gemeente voor een zacht prijsje overgedaan aan woningbouwvereniging SVA om er sociale woningbouw neer te zetten. Nadat de bejaarden er uit moesten was er leegstand, er woonden wat mensen in antikraak, maar ook krakers en zwervers vonden er onderdak.

Nu heeft SVA de grond uiteindelijk met veel winst doorverkocht aan projectontwikkelaar Timpaan uit Aalsmeer, die er van de gemeente in totaal 70 appartementen mag realiseren. 56 in een flat aan de Iepenlaan en 14 luxe appartementen in twee woontorens aan de Notweg. De 30 procent sociale woningbouw die het vorige college als ondergrens hanteerde wordt ook in dit plan niet gehaald. Een enquête van de buurt leverde op dat 100 procent van de bewoners tegen de bouw van de appartementen aan de Iepenlaan was in de vorm zoals die uiteindelijk door Timpaan met behulp van voormalig wethouder van Vliet is doorgedrukt.

Maar zelfs met deze winst in de zak kan de projectontwikkelaar kennelijk niet netjes te werk gaan.

Een paar weken geleden is door Bot Bouw uit Heerhugowaard in opdracht van Timpaan begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Ze passen nu druk bronbemaling toe. De pompen kunnen tot 30 kuub water per uur omhoog pompen, dat ze in plaats van op het oppervlaktewater direct op het riool lozen. Er wordt geen water teruggebracht in de grond en er staan geen watermeters bij de bomen. Zonder ingrijpen zal dit tot half juli zo doorgegaan.

De bomen en met name de iepen staan pal naast de pompen. Het is nu groei en bloeiseizoen. De iepen staan tot aan het grondwater op 80 cm met hun wortels in de grond. Er wordt tot minimaal 2 meter onder de grond weggepompt. De bomen staan dus droog en moeten bewaterd worden.

Volgens de gemeente is het er bij het waterschap op 16 januari j.l. een melding gedaan dat er gemaald zou gaan worden. Het waterschap blijkt een vergunning te hebben gegeven voor het lozen op het oppervlaktewater, maar niet voor het pompen.

Mevrouw Zwanenburg van de provincie heeft van het pompen dan ook geen melding gekregen en ook geen vergunning afgegeven. Bureau handhaving is er achteraan gegaan en er is proces verbaal opgemaakt. Het bouwbedrijf moet voor het pompen alsnog een vergunning aanvragen, die pas wordt verstrekt als er bij de bomen peilpunten zijn geplaatst en er een monitorsysteem is aangelegd.

Ondertussen gaat het pompen door.

De SP houdt de situatie in de gaten.