Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling Willem Sprong in het Zeeuws maritiem muZEEum

DE ONTDEKKING VAN HET JAAR

Van 3 juni tot en met 20 augustus toont het Zeeuws maritiem muZEEum uit Vlissingen werk van de tot nu toe onbekende tekenaar Willem Sprong. "De ontdekking van het jaar", "een onbekend Vlissings maritiem tekenaar ontdekt". Quotes die iets zeggen over het tekenwerk van Willem Sprong. Willem Sprong was verliefd op Vlissingen en de zee. Van Vlissingen maakte hij duizenden foto's, van de zee maakte hij tekeningen en gouaches. Na zich goed gedocumenteerd te hebben tekende Willem Sprong schepen op een onnavolgbare wijze, waarbij er een totaal nieuwe schepping ontstond. Volgens kenners zijn zowel de schepen als de zeeën ongekend goed weergegeven.

Het muZEEum werd onlangs door het Gemeentearchief Vlissingen, waarmee zeer regelmatig wordt samengewerkt, gewezen op het bestaan van het werk van Willem Sprong. Door bemiddeling van de gemeentearchivaris is contact ontstaan tussen het muZEEum en de familie Sprong. Vooral zijn zoon Ruud wist veel werk te traceren.

Liefde voor de scheepvaart
Het werk bestaat uit pastelkrijttekeningen en potloodtekeningen. De potloodtekeningen zijn weliswaar voorstudies van zijn pastelkrijttekeningen maar tonen wel de vaardigheid van Willem Sprong. Zonder correcties is de afbeelding direct op papier gezet. Als Sprong niet tevreden was werd de tekening gewoon weggegooid. De tekeningen tonen zijn liefde voor de scheepvaart, die tot uitdrukking komt in het grote aantal schepen dat hij tekende. Van bulkcarriers tot vliegdekschepen en van windjammers tot oude spiegelschepen. Het laatste is een gevolg van zijn grote interesse in de geschiedenis, mede opgedaan in het Gemeentearchief van Vlissingen. Alle tekeningen zijn een lust voor het oog.

Speurtocht
Jaren geleden, tijdens een speurtocht naar historisch-topografisch materiaal over Vlissingen, stuitte het Gemeentearchief Vlissingen op het fotowerk van Willem Sprong. Hij was in de jaren vijftig al begonnen met het vastleggen van het voortdurend veranderende beeld van de stad. Het contact resulteerde vervolgens in een structurele samenwerking, met als gevolg dat het Gemeentearchief nu mag beschikken over zijn grote foto- en negatievencollectie. Een uiterst waardevolle aanvulling op het culturele erfgoed van Vlissingen.

Waar blijft mijn tekening?
Veel mensen kennen Willem Sprong als de man die zelfs tijdens telefoongesprekken en vergaderingen op een kladblaadje achteloos een schip tevoorschijn toverde. Sprong heeft twee tekenperioden gekend. Tot 1958 en vanaf 1979. Begin jaren vijftig is hij zich gaan richten op de fotografie. De aanleiding om weer opnieuw te gaan tekenen was een vraag van zijn jongste broer waar zijn beloofde tekening bleef. Die was binnen een paar dagen af en vanaf die tijd bleef hij tekenen.

Willem Sprong, geboren op 20 april 1925 in Vlissingen, was tijdens zijn werkzame leven als elektricien verbonden aan Van Rietschoten & Houwens (tegenwoordig Imtech). Hij heeft door zijn werk veel te maken gehad met de zee en scheepvaart. Zo heeft hij op diverse schepen bij de Schelde reparatie- en renovatie-activiteiten mogen meemaken. Maar hij heeft ook voor zijn werk een aantal jaren offshore gewerkt op boorplatforms in o.a. Noorwegen, Schotland en Nigeria. Perioden waarin hij de zee heeft kunnen ervaren.

Tekenaar zonder atelier
Als geboren en getogen Vlissinger heeft hij zich altijd verbonden gevoeld met de stad Vlissingen, de zee, de scheepvaart en alles wat ermee te maken heeft. Een tekenopleiding heeft hij nooit genoten en een echt atelier heeft hij ook nooit gehad. Willem Sprong heeft zichzelf het tekenen aangeleerd, met menig boek als voorbeeld. Zijn "atelier" was een kamertje in huis van drie bij vier meter, volgepakt met tekenspullen en boeken en met als middelpunt een bureau waarop een tekentafelblad stond. Zeker in de tijd dat hij met pastelkrijt tekende, was het een doorn in het oog van zijn vrouw. Het vele stof dat werd veroorzaakt door de krijtjes kon door deze vlijtige huisvrouw niet weggepoetst worden.

Passie voor fotografie en tekentalent
Eind jaren negentig, hij is dan de zeventig gepasseerd en al jaren gepensioneerd, heeft hij zijn hobby tekenen vaarwel moeten zeggen. Zijn handen begonnen hem in de steek te laten. Hij ging uiteindelijk ook steeds minder fotograferen, zijn gezondheid liet het niet meer toe. Willem Sprong is momenteel 81 jaar, weduwnaar, vader van een dochter en een zoon, opa van een kleindochter en drie kleinzoons. Zijn kleindochter deelt de passie voor fotografie met opa en het is te hopen dat een van de kleinzoons zijn tekentalent blijkt te hebben.

Willem Sprong in het Zeeuws maritiem muZEEum
De tentoonstelling 'Willem Sprong, een maritiem tekenaar uit Vlissingen' is van 3 juni tot en met 20 augustus te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen. Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498.

Mei 2006