Vlaamse overheid
Vlaamse Regering neemt beslissing inzake Sint-Pieter Leuven
De Vlaamse Regering stelt voor de vroeger verleende subsidies voor het Algemeen Ziekenhuis Sint-Pieter in Leuven niet terug te vorderen. Hiermee kan er een definitieve en decretale oplossing komen voor een problematiek die zich al jaren stelt.
In 1975 kreeg het OCMW van Leuven het akkoord voor de bouw van het medisch-technisch blok van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Pieter in Leuven, voor 622 bedden. Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) en zijn voorgangers hebben met 13,7 mio euro subsidies financieel bijgedragen tot de realisatie van dit medisch-technisch blok. In 1983 werd de ruwbouw opgeleverd, maar het medisch-technisch blok werd uiteindelijk niet afgewerkt en niet in gebruik genomen.
Vermits het gebouw dus niet is gebruikt waarvoor het bedoeld was, zou de Vlaamse gemeenschap de verleende subsidies in beginsel kunnen terugvorderen. De Vlaamse Regering is echter van oordeel dat een dergelijke terugvordering niet billijk zou zijn.
De niet-ingebruikname van het gebouw is immers het resultaat van besluitvorming in voortdurend overleg tussen de initiatiefnemers en de Vlaamse overheid, en rekening houdend met nieuwe inzichten inzake ziekenhuisbeleid. Zo gaf de toenmalige bevoegde minister in 2002 haar akkoord aan het plan van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven om hun activiteiten te concentreren op twee campussen, namelijk Gasthuisberg en Pellenberg. Dit akkoord impliceert dat het gebouw van Sint-Pieter niet in gebruik kan genomen worden als ziekenhuis; voor een andere aanwending is het niet geschikt. Op zich betekent dit een financieel verlies voor alle betrokkenen.
"De federale en Vlaamse overheid hebben in het verleden met goede redenen beslissingen genomen die geleid hebben tot de onbruikbaarheid van het Sint-Pietersziekenhuis. Het zou heel onrechtvaardig zijn om Leuven daarvoor te sanctioneren, zeker rekening houdend met de bijdrage die Leuven leverde voor de bouw van dit ziekenhuis. Daarom heb ik in goede samenwerking met collega Van Mechelen deze pragmatische oplossing uitgewerkt," beklemtoont minister Vervotte.
De Vlaamse Regering stelt daarom aan het Parlement voor om af te zien van de terugvordering. Zij houden daarbij rekening met de welzijnsinitiatieven van de lokale overheden, zowel private als publieke, zoals bv. de bouw van lokale dienstencentra.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte
Tel.: 02-552 64 00
Gsm: 0476-32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be
Dhr. Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
Tel.: 02-552 67 00
Gsm: 0495-23 16 90
E-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be