SP Tilburg


Tilburg, 2 juni 2006

Herstructurering Groeseind/Rosmolen: goede
eerste stap, maar niet voldoende

De SP is blij met het voorstel van het college om rekening te houden met de wens van bewoners over sloop van hun woningen. Maar om vervolgens die woningen dan in ieder geval níet te renoveren maar slechts `onderhoud' te verrichten, betekent een doodvonnis op termijn.

Op zichzelf is het toe te juichen dat College in haar voorstel (410 woningen ipv 750 nu slopen) en de Corporaties rekening houdt met mening van de bewoners, en een aantal straten en buurten (nog) niet wil slopen; we zijn blij dat naar aanleiding van het SP- voorstel om nou eens met dit soort plannen aan de andere kant - bij de bewoners - te beginnen, in plaats van hen te overvallen met jarenlang uitgewerkte plannen die dan niet meer terug te draaien zijn, gekoppeld aan ons signaal (namelijk om de buurt te organiseren) op een bobo-vergadering waar zogenaamd nog niets vaststond, gemeente en corporaties versneld met hun plannen naar buiten gekomen zijn en daaraan voor het eerst een enquete/inspraakplan.

Beter laat dan nooit: dit had natuurlijk ook in eerdere herstructurering/sloopbuurten moeten gebeuren, en is een late en halfslachtige reactie op eerdere SP-voorstellen om aan buurten bij sloop een veto-recht te geven (zoals gedaan bij de behandelingen van de convenanten volkshuisvesting 2000 en 2005).

Men kan wel vraagtekens stellen bij `de' mening van de bewoners, zoals zou blijken uit de in 2005 gehouden enquête: het is bepaald niet uitgesloten dat de niet-repons vooral zit bij mensen die geen enkel geloof hebben in de politiek en de beïnvloedbaarheid van het (oorspronkelijke) plan en hun hoofd dus bij voorbaat in de moede schoot gelegd hebben.

Het bijgestelde, nu gepresenteerde plan lijkt een behoorlijk gehalte `maatwerk' in te houden: de St.Jans- en Lucasstraat worden niet helemaal gesloopt, en over Rosmolen wordt geen sloopbesluit genomen maar een nieuwe enquête gehouden. Maar misschien is dit eerder politieke tactiek dan de echte wens van wethouder Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Jan Hamming. Want de corporaties gaan in de wijkdelen die (misschien) blijven staan geen renovatie of zelfs maar groot onderhoud plegen, maar alleen noodzakelijk onderhoud ­ dus dat is executie op termijn, en dat snappen bewoners waarschijnlijk ook wel!

­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl

Het gemak en de argumenten waarmee de klankbordgroep zich schaart achter het oude plan voor volledige sloop bevreemdt ons, en ook dat zij aankondigen geen gebruik te maken van het inspreken namens de bewoners in de commissievergadering.

De SP heeft vorig jaar besloten om niet, zoals in eerdere sloopbuurten, zelf bewoners in comités te organiseren, omdat de gemeente in Groeseind/Hoefstraat meer de mening van bewoners zou gaan peilen en verwerken in haar voorstel. De partij zal echter de komende weken intensief overleg voeren met buurtbewoners, om te onderzoeken of de enquête en het daarop gebaseerde B&W-besluit recht doet aan de mening en wens van een meerderheid van buurtbewoners, wat zij vinden van het voornemen van de corporaties om in de buurten die overeind blijven alleen maar noodzakelijk onderhoud te plegen en geen renovatie, en om hen aan te sporen om de commissie Fysiek te confronteren met hún mening, waar de klankbordgroep dat niet gaat doen; waar zij dat willen en nodig vinden zal de SP alsnog buurbewoners helpen zich te organiseren.

De SP stelt aan de gemeenteraad voor om de behandeling van deze kwestie niet op te splitsen in een inspreek- en informatieve ronde en de week erop pas over te gaan tot een inhoudelijke en besluitvormende behandeling ­ bewoners moeten dan twee keer opdraven; bovendien vinden wij dat de tijd tussen de twee bewonersavonden op 7 en 8 juni en de commissiebehandeling op 12 juni wel erg kort is, dus wij stellen voor om de zaak (in een keer) te behandelen op maandag 19 juni.

In ieder geval zal de SP in commissie en raad voorstellen om in de enquête, die opnieuw onder bewoners van Rosmolen gehouden zal worden, ook hun mening over en wens tot renovatie te bevragen. De corporaties zeggen geen renovatie te willen, en niet eens groot, maar alleen noodzakelijk onderhoud - en dat betekent o.i. voor de buurt een executie op termijn. Maar als renovatie wel leeft onder bewoners moeten we dit als gemeenteraad weten en serieus kunnen bespreken en wegen!


---- --