Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 juni 2006

Bloedingsziekte kastanjebomen zet door

Het aantal kastanjebomen dat door de bloedingsziekte is aangetast is sinds vorig jaar helaas toegenomen. Vier kastanjebomen op de Algemene Begraafplaats worden binnenkort gekapt, omdat zij dood zijn. Verder zullen ruim 50 bomen van de 1075 gemeentelijke kastanjebomen uit veiligheidsoverwegingen licht tot ingrijpend worden gesnoeid. Wethouder Binnendijk van Stadsbeheer vindt het enorm jammer dat de mooie kastanjebomen aangetast zijn door de bloedingsziekte: "Het is me duidelijk geworden dat deze maatregelen onontkoombaar zijn."

Vanaf begin mei 2006 zijn de zieke kastanjebomen opnieuw geïnspecteerd. Daaruit bleek dat de ernst van de aantasting bij de meeste bomen is toegenomen. Afstervende takken, zwammen op de afgestorven schors rond de stam en het afbreken van zware takken zijn het gevolg van deze ziekte. Tot op heden zijn tien bomen gekapt omdat ze waren afgestorven of een direct gevaar vormde.

Veiligheid
De komende periode is er extra aandacht voor de veiligheid rond de bomen, zowel op openbaar als particulier terrein. De geregistreerde kastanjebomen worden gecontroleerd, waarbij naast de beoordeling van het ziektepatroon extra aandacht wordt geschonken aan dode en ingedroogde takken. Afhankelijk van de aantasting, de standplaats en het risico voor de omgeving, zullen maatregelen worden getroffen om de veiligheid zeker te stellen. Deze maatregelen kunnen variëren van het verwijderen van enkele takken tot het verwijderen van de gehele boomkroon.

De bloedingsziekte
De bloedingsziekte komt voor zowel bij jonge als bij oude kastanjebomen. De ziekte kenmerkt zich in eerste instantie door verspreid op de stam verschijnende roestbruine vlekken, die zich snel uitbreiden over de rest van de stam en in een later stadium ook de gesteltakken. Uit de vlekken loopt een donkerrode, vloeistof, die later indroogt en zwarte korsten vormt. In een later stadium verdroogt de bast en sterft af. Dit proces zet zich voort en resulteert uiteindelijk in het volledig rondom loslaten van de bast, waardoor de boom afsterft.

Particuliere kastanjebomen
Voor particuliere bomen is de eigenaar van de boom verantwoordelijk. De gemeente kan de mate van eventuele aantasting beoordelen en adviseren over te nemen maatregelen. Hiervoor kan men bellen naar het centraal meldnummer 548 9444.

Werkgroep Aesculaap gestelde vragen
De werkgroep Aesculaap is opgericht toen duidelijk werd dat de mysterieuze "bloedingsziekte bij paardenkastanjes" een landelijk probleem werd. De werkgroep zoekt en werkt aan oplossingen voor deze merkwaardige kastanjeziekte. De werkgroep Aesculaap maakt zich sterk om de acties betreffende de onbekende aantasting in de kastanje te coördineren. Door de krachtenbundeling van verschillende expertises kan de oorzaak zo snel mogelijk worden achterhaald en kan een strategie ontwikkeld worden om het probleem te beheersen.

Gemeentelijke aanpak:
o De gemeente volgt in haar maatregelen de richtlijnen van de werkgroep Aesculaap. Meer informatie over de werkgroep, het onderzoek en hun aanpak is te vinden op www.kastanjeziekte.wur.nl o Bomen met een ernstige aantasting gaan vrijwel zeker dood. Voor bomen met een lichtere aantasting is het nu nog niet bekend hoe het verloop van de ziekte zal zijn. o De zieke bomen worden extra in de gaten gehouden. Afhankelijk van de mate waarin een boom is aangetast, de plaats waar de boom staat en het risico voor de directe omgeving, worden maatregelen getroffen om de veiligheid zeker te stellen.



Gemeente Alkmaar