Vlaamse overheid
1.170.000 euro voor vier nieuwe sectorconvenants, Vlaanderen
Op voorstel van minister van Onderwijs en Werk Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse Regering vrijdag vier nieuwe sectorconvenants goedgekeurd. Met de autosector, de bedienden uit de metaalsector, de sector van de elektriciens en het Aanvullend Nationaal Paritair Comité van de Bedienden werden concrete afspraken gemaakt over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en over het opleidingsbeleid. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar allochtonen en kansengroepen. In totaal stellen de vier sectoren ongeveer 320.000 mensen te werk in Vlaanderen.
Via een actieplan verbinden de sectoren er zich toe deze afspraken de volgende twee jaar vorm te geven. Al sinds 2001 sluit de Vlaamse overheid met de sectoren convenants af over werkgelegenheid en opleiding. De eerste generatie convenants waren op heel wat vlakken vrijblijvend. Met de tweede generatie wordt nu een volgende stap gezet. Via duidelijke kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen geven de sectoren aan tot welke inspanningen ze zich verbinden.
Voor de vier nieuwe convenants samen is een budget van 1.173.000 euro vrijgemaakt. Dit budget wordt gebruikt om 23 sectorconsulenten te subsidiëren. Zij waken over de uitvoering van de afspraken en volgen de acties op het terrein op.
Door de goedkeuring van deze convenants heeft de Vlaamse overheid nu 22 van de 25 sectorconvenants vernieuwd. In een reactie verheugt Frank Vandenbroucke zich over de engagementen die de sectoren in de nieuwe convenants aangaan. 'Op die manier dragen we samen bij tot het realiseren van onze prioritaire doelstelling: meer mensen aan het werk krijgen en iedereen de kans bieden zijn of haar talenten te ontplooien', aldus de minister.
Enkele voorbeelden van verbintenissen uit de nieuwe convenants:
Autosector:
De autosector ondersteunt het systeem van deeltijds leren en werken door een samenwerkingsovereenkomst met Syntra Vlaanderen te ondertekenen en wil jaarlijks 100 jongeren een werkervaringsplaats bezorgen.
De sector zal de opleiding 'Nederlands op de werkvloer' gratis aanbieden aan al zijn werknemers.
De sector wil jaarlijks 12.000 arbeiders een opleiding laten volgen. Ook 45-plussers komen daarvoor in aanmerking.
Er zullen jaarlijks 40 werkzoekenden opgeleid en tewerkgesteld worden om het aantal knelpuntvacatures te verminderen.
Bedienden uit de metaalsector:
De sector zal een nieuwe opleiding functionele en professionele vaardigheden uitwerken voor 50 werkzoekenden en 200 werknemers per jaar.
Daarnaast zal hij ook opleiding en permanente vorming aanbieden aan 300 bedienden uit risicogroepen.
Elektriciens:
De sector zal het systeem van afwisselend leren en werken ondersteunen door over twee jaren 60 bijkomende werkervaringsplaatsen aan te bieden. Hierbij wordt er naar gestreefd om 10% allochtonen te bereiken.
De sector wil de basiscompetenties van zijn werknemers verhogen door een aantal opleidingen te erkennen en zal hierbij speciaal aandacht besteden aan de kansengroepen.
Per werkingsjaar wil de sector 220 werklozen opleiden.
Aanvullend Nationaal Paritair Comité van de Bedienden:
De sector zal de samenwerking met scholen stimuleren door samen met onderwijsinstanties nieuwe opleidingen te ontwikkelen.
Door leerkrachten gratis te laten deelnemen aan hun opleidingsaanbod zal de sector meewerken aan de herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs.
De bedienden in de sector krijgen het recht op vier dagen vorming.
De sector zal taalopleidingen promoten.
De VDAB zal jaarlijks 250 werkzoekenden bijkomend opleiden voor knelpuntberoepen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Bob Van De Voorde, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel.: 02-552 68 00
Gsm: 0476-86 00 18
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be
Mevr. Bieke Volcke, persmedewerkster kabinet Vandenbroucke
Tel.: 02-552 68 07
Gsm: 0477-77 64 30
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be
Lees meer op:
Zie het origineel