Unicef



Wetenschappelijk bewijs: vrouwenbesnijdenis gevaarlijk voor vrouw én kind
02 juni 2006, Geneve, Zwitserland - Vrouwen die besneden zijn hebben een zeer grotere kans op complicaties bij de geboorte van hun kind. Vrouwenbesnijdenis is ook van grote invloed op de overlevingskans van baby's. Het aantal kinderen dat meteen na geboorte sterft, ligt in sommige gevallen ruim 50 procent hoger bij kinderen van wie de moeder is besneden. Dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de gevolgen van vrouwenbesnijdenis. Het onderzoek is van het grootste belang, voor het eerst is het gevaar van besnijdenis wetenschappelijk aangetoond.

Het onderzoek is gisteren door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gepubliceerd. In zes verschillende Afrikaanse landen is onderzoek gedaan bij in totaal bijna 30.000 vrouwen.

Gevaar voor vrouw en kind Bij vrouwenbesnijdenis worden de genitaliën deels of geheel weggehaald. Vaak gebeurt dit op zeer primitieve wijze, met slechts een scheermesje als 'hulpmiddel'. De ingreep gebeurt vaak op zeer jonge leeftijd. Het is zeer pijnlijk en mislukt vaak met als gevolg blijvende schade aan de vagina. Naar nu blijkt is deze schade nog veel ingrijpender dan werd gedacht. Leven van moeder en kind staan op het spel.

Tijdens de bevalling van besneden vrouwen komen aanzienlijk meer complicaties voor dan bij bevallingen van niet besneden vrouwen. De complicaties bestaan onder andere uit overmatig bloedverlies en (gedwongen) keizersneden. De kans dat de moeder hierdoor, tijdens of na de bevalling, overlijdt is significant groot.

Keiharde cijfers
Ook de overlevingskansen voor het pasgeboren kind zijn aanzienlijk kleiner als vrouwen zijn besneden. De mate waarin de genitaliën van de moeder zijn beschadigd en/of verwijderd, speelt hierbij een cruciale rol. Zijn deze deels verwijderd, dan is de kans dat het kind meteen na de geboorte overlijdt 15 procent groter dan bij kinderen van onbesneden moeders. Zijn de genitaliën helemaal verwijderd, dan loopt dit percentage op tot ruim 55 procent.

Het onderzoek is van groot belang in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. "Eindelijk is er officieel bewijs dat besnijdenis niet alleen voor vrouwen gevaarlijk is, maar ook voor kinderen", vertelt Joy Phumaphi van de WHO. "We weten dat besnijdenis soms diep geworteld is in de cultuur, maar deze praktijk kan niet langer doorgaan."

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek in officiële ziekenhuizen. "De cijfers van thuisbevallingen zijn hier dus niet in verwerkt, maar zullen ongetwijfeld nog erger zijn." Geschat wordt dat er in Afrika zo'n 10 tot 20 baby's per 1000 onnodig overlijden. Het aantal vrouwen dat is besneden wordt geschat op 100 miljoen.

Gezamenlijke actie tegen besnijdenis "We moeten iedereen steunen die deze praktijk wil tegengaan. En de zorg voor besneden vrouwen moet worden opgevoerd", vervolgt Phumaphi. "Ook besnijdenis onder medische begeleiding [die veiliger zou zijn, red.] moeten we aanpakken. Samen met andere organisaties, waaronder Unicef, trekt de WHO ten strijde tegen besnijdenis. Het is een schending van de rechten van het kind. Op de korte én lange termijn."