European Union



IP/06/725

Brussel, 2 juni 2006

Concentraties: de Commissie keurt de overname van Arcelor door Mittal onder voorwaarden goed

De Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van de onderneming Arcelor S.A. (Luxemburg) door Mittal Steel Company N.V. (Nederland) onder voorwaarden goedgekeurd. Beide ondernemingen zijn grote staalproducenten. De Commissie heeft geconcludeerd dat de voorgenomen operatie geen aanleiding zal geven tot mededingingsbezwaren op de EER-markten voor de meeste staalproducten, behalve voor zware profielbalken, een speciaal soort lang product van koolstofstaal. Mittal heeft echter corrigerende maatregelen voorgesteld die de bezwaren van de Commissie zouden wegnemen. Gezien deze corrigerende maatregelen is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de operatie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet aanzienlijk zal belemmeren.

Neelie Kroes, het met concurrentie belaste lid van de Commissie, gaf het volgende commentaar: "Bij alle bij de Commissie aangemelde concentraties is het mijn taak ervoor te zorgen dat zij de mededinging in het bedrijfsleven niet schaden, niet tot prijsverhogingen leiden of tot een beperking van de keuzemogelijkheden voor zakelijke klanten en eindverbruikers. Ik ben er volledig van overtuigd dat, dankzij de substantiële corrigerende maatregelen die door Mittal zijn voorgesteld, aan deze eisen zal worden voldaan".

Mittal Steel staat onder zeggenschap van de familie Mittal en is de grootste staalproducent ter wereld. De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Nederland en staat genoteerd aan de beurzen van New York en Amsterdam.

Arcelor is de grootste Europese staalproducent en is ontstaan uit de fusie, in februari 2002, van de Europese staalproducenten Aceralia, Arbed en Usinor (zie IP/01/1628). De groep staat genoteerd aan de beurzen van Brussel, Luxemburg, Parijs en Madrid.

Het onderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat de activiteiten van de twee ondernemingen grotendeels complementair zijn, zowel geografisch als wat het productgamma betreft. Geografisch is Arcelor voornamelijk actief in West-Europa en Zuid- en Noord-Amerika, met slechts geringe activiteiten in Oost-Europa en Azië. Daarentegen is Mittal Steel vooral actief in Noord-Amerika, Midden- en Oost-Europa en Afrika met slechts een geringe aanwezigheid in West-Europa.

Wat de producten betreft overlappen de activiteiten van Mittal en Arcelor elkaar in de EER alleen met betrekking tot de productie en rechtstreekse verkoop van een aantal koolstofproducten, terwijl Mittal geen roestvrij of speciaal staal produceert, markten waarop Arcelor wel actief is. Wat de koolstofproducten betreft verkoopt Mittal vooral lange producten (zoals staafstaal en balken) terwijl Arcelor in hoofdzaak platte producten produceert (zoals plaatstaal en banden). Verder zijn de activiteiten van Mittal op het gebied van de staaldistributie beperkt, terwijl Arcelor in West-Europa een sterke positie heeft.

Ten aanzien van de gevolgen van de voorgenomen overname voor de mededinging heeft het onderzoek van de Commissie uitgewezen dat de samengevoegde entiteit waarschijnlijk geen aanleiding zal geven tot mededingingsbezwaren voor de meeste platte en lange koolstofproducten doordat het betrokken marktaandeel na de concentratie slechts in beperkte mate zal toenemen en doordat er een aantal grote concurrenten op elk van de relevante markten aanwezig zijn.

De enige uitzondering is de markt voor zware profielen; de Commissie heeft vastgesteld dat de samengevoegde entiteit voor dit product de onbetwistbare marktleider zou worden met een aanzienlijk deel van de totale productiecapaciteit in de EER en weinig alternatieve leveranciers voor de afnemers. De andere concurrenten op de markt zouden veel kleiner zijn in termen van productiecapaciteit, geografisch bereik en productgamma.

Om deze mededingingsbezwaren weg te nemen heeft Mittal aangeboden twee walserijen van Arcelor voor grote en middelgrote profielen af te stoten, één in Duitsland (Unterwellenborn) en één in Italië (Pallenzano), alsmede een walserij van Mittal voor de productie van profiel- en staafstaal in Polen, evenals de daarmee samenhangende activa op het gebied van handel en distributie. De drie fabrieken samen maken circa 10% uit van de totale productiecapaciteit voor zware profielen in de EER.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat deze corrigerende maatregelen de volledige overlapping van de verkoopactiviteiten van Mittal en Arcelor zullen voorkomen en dat de betrokken productie-installaties levensvatbaar zullen zijn en met de samengevoegde entiteit Mittal/Arcelor zullen kunnen concurreren, zodat de mededinging daadwerkelijk zal worden hersteld. De corrigerende maatregelen van Mittal nemen derhalve de mededingingsbezwaren van de Commissie ten aanzien van zware profielen volledig weg.