Gemeente 's-Hertogenbosch

02-06-2006
Visie voor Willemspoort

Het college is akkoord met de visie voor de ontwikkeling van het gebied Willemspoort. Dit gebied gaat de zuidwestelijke entree van de stad vormen met in de toekomst de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het zorgpark, woningbouw en een transferium. Ook het Koning Willem 1 College is in Willemspoort gehuisvest.

In de nieuwe visie geeft het college de ambitie en ontwikkelingsrichting voor het gebied weer. Ook wordt aangegeven binnen welke uitgangspunten en randvoorwaarden de verdere invulling moet plaatsvinden. Over de voorlopige visie heeft het college eerder al overleg gevoerd met belangenorganisaties en bewoners. De raad wordt voorgesteld de visie vast te stellen.

Willemspoort heeft door zijn centrale ligging in de stad en door de (toekomstige) goede bereikbaarheid via de Randweg de potentie zich te ontwikkelen tot een hoogwaardig stedelijk gebied. De nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is al grotendeels uitgewerkt in een bouwplan dat inmiddels in procedure is. Voor het Koning Willem 1 College is sprake van een bestaande situatie. Daar ligt het accent op doorontwikkeling tot een zogeheten leerdorp.

Woningbouw en zorgpark

Het meest cruciale onderdeel van de visie is de ontwikkeling van het gebied tussen het Koning Willem 1 College en het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit middengebied bepaalt uiteindelijk de samenhang van de verschillende deelgebieden en de relatie met de stad. Het middengebied is aangewezen als de plek waar een zorgpark en een aanzienlijk woningbouwprogramma kan worden gerealiseerd. Gedacht wordt aan de ontwikkeling van een nieuwe woonbuurt met tussen de 640 en 900 woningen. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de woningbouwtaakstelling. Ook wordt ruimte gereserveerd voor een transferium met 500 tot 800 parkeerplaatsen. Een en ander moet nog verder worden uitgewerkt.

Beeldbepalende elementen
Beeldbepalende elementen in de visie van Willemspoort zijn het groen en het water. De belangrijkste elementen in de groenstructuur van Willemspoort zijn het Weidonkpark, de stadsrand (de Groene Zoom), de landschappelijke inpassing van de Randweg en het groen rond de Deutersestraat. Het gebied rond de Deutersestraat wordt geconsolideerd. Door de ligging aan de Gement ontstaat de unieke mogelijkheid een nieuwe stadsrand te ontwikkelen die het open landschap van de Gement respecteert en de stad een heldere en herkenbare afbakening geeft.

De ontwikkeling van routes voor langzaam verkeer richting het waardevolle buitengebied maken deze meer voelbaar en beleefbaar in de omgeving. Om Willemspoort ook een hecht onderdeel uit te laten maken van de bestaande stad sluiten routes voor langzaam verkeer en openbaar vervoer naadloos aan op de routes in de omgeving. Ter hoogte van Deuteren voorziet de visie in de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder de Randweg.

In de zuidoosthoek van Willemspoort is een zogeheten landmark (hoogbouw) gesitueerd als duidelijk herkenningspunt voor de zuidwestelijke entree. Het college stelt voor een nadere studie te doen naar de precieze locatie en de stedenbouwkundige inpassing. Dat wordt bekeken in de bredere context van de locaties het Paleiskwartier en Willemspoort.

Informatie
De planning is dat na de zomervakantie de gemeenteraad een besluit neemt over het raadsvoorstel. Voorafgaand daaraan vindt een informatieavond plaats voor de bewoners van de wijk West.

Meer