FNV Bouw


datum: 02-06-2006 / bericht: 1 van 38

Te hard van stapel met openstellen grenzen

FNV Bouw vindt dat staatssecretaris Van Hoof te hard van stapel loopt met het openstellen van de grenzen. Weliswaar staat de bouw niet op de lijst van vijf sectoren waarvoor vanaf 1 juli 2006 de 'arbeidsmarkttoets' al niet meer geldt, maar de bond is er niet gerust op. Want eerder kondigde de staatssecretaris aan op 1 januari 2007 alle huidige bepalingen voor werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen te willen schrappen. Dat leidt niet automatisch tot 'elke Europeaan een fatsoenlijke baan', het uitgangspunt van FNV Bouw. De bond wil graag binnenkort een gesprek met Van Hoof.

Agrarische sector, binnenscheepvaart, slachterijen en visfileerbedrijven, wetenschappelijk onderzoek en kleinmetaal: dat zijn de bedrijfstakken waarvoor werkgevers niet eerst hoeven aan te tonen dat er in Nederland en in de 'oude' lidstaten van de Europese Unie geen mensen te krijgen zijn. Het CWI zal sneller een tewerkstellingsvergunning afgeven; dat 'scheelt werkgevers tijd en administratieve rompslomp', aldus het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vakbeweging voelt zich door de maatregel overvallen. Het overleg met Van Hoof was nog allerminst afgerond, vindt de FNV, hoewel de staatssecretaris in eerdere besprekingen wel de eerste openstelling had aangekondigd. In een persbericht liet FNV Bondgenoten deze week weten dat in de genoemde sectoren echter wel degelijk verdringing optreedt doordat voor nieuwkomers het CAO-loon wordt ontdoken.

De sector bouw heeft eerder al met het 'Bureau Naleving' de handschoen opgepakt: werkgevers en werknemers willen er samen aan werken dat voor elke werknemer, waar deze ook vandaan komt, op bouwplaatsen de CAO wordt nageleefd. Maar dan moet de overheid wel eerst voorwaarden scheppen om uitbuiting, oneerlijke concurrentie en verdringing te voorkómen. FNV Bouw vraagt van de overheid dan ook:


* snelle algemeen verbindend verklaring van de CAO


* bescherming van uitzendkrachten en buitenlandse arbeidskrachten


* uitbreiding van de WAGA naar 'bedrijfstakeigen regelingen'


* indammen van schijnzelfstandigheid


* meer controle en hogere boetes


* tijdelijke uitsluiting van overheidsopdrachten voor bedrijven die op onderbetaling van buitenlandse arbeidskrachten zijn betrapt


* en andersom: aandacht voor mensen die buiten onze landsgrenzen willen werken

Er is dus alle reden om op korte termijn met staatssecretaris Van Hoof aan tafel te gaan, vindt FNV Bouw.

Het valt FNV Bouw overigens op dat de staatssecretaris ook voor wetenschappelijk onderzoekers de grenzen wijd openzet. Dat roomt de potentiële groei van minder welvarende EU-landen af. Zij hebben immers zelf behoefte aan goed opgeleide mensen die een sterke economie, deugdelijk onderwijs en een goede gezondheidszorg opbouwen. Bovendien hebben zij dan wel eerst de kosten voor het onderwijs van deze onderzoekers bekostigd. FNV Bouw vindt dat wrang.

a.p.