European Union



IP/06/719

Brussel, 2 juni 2006

Commissie geeft 700.000 euro voor slachtoffers overstromingen Suriname

De Europese Commissie heeft 700.000 euro uitgetrokken voor humanitaire noodhulp om de slachtoffers van de uitzonderlijke overstromingen in Suriname te helpen. Door de overvloedige regens zijn afgelopen mei veel scholen, ziekenhuizen en woningen weggespoeld. Meer dan 20.000 mensen zijn zwaar getroffen. De middelen wordt toegewezen via het bureau voor humanitaire hulp van de Europese Commissie, dat onder leiding staat van commissaris Louis Michel.

De Commissie heeft onmiddellijk na de overstromingen al snelle noodhulp verleend. Dat hield in dat op 14 mei voedselpakketten en hygiënekits uit vaste voorraden werden verstrekt via PADRU (Pan American Disaster Response Unit), een in Panama gevestigde afdeling van het internationale Rode Kruis/Rode Halve Maan. De hygiënekits zijn in samenwerking met het Surinaamse Rode Kruis uitgedeeld aan 20.000 mensen.

Een deskundige van het bureau voor humanitaire hulp heeft van 13 tot 17 mei de situatie ter plaatse beoordeeld, in samenwerking met het VN-team voor rampenbeoordeling en coördinatie (UNDAC).

Naar aanleiding van deze evaluatie is besloten het volgende te financieren:

* gezondheidsmaatregelen voor de bestrijding van malaria en diarree in de getroffen gebieden;

* watervoorziening en sanitaire voorzieningen, aangezien de rivieren vervuild zijn;

* noodvoedselhulppakketten, in verband met de ernstige veesterfte en oogstverliezen;

* keukenuitrusting en hygiënekits.