Waterschap Groot Salland

Waterschap bestrijdt muskusratten anders

Laatst gewijzigd: 2 juni 2006

30% meer meldingen door inwoners

Om het bedreigende werk van muskusratten in het woon- en werkgebied van burgers nóg beter te bestrijden, heeft het Waterschap Groot Salland de bestrijdingsmethode aangepast. Speerpunt hierbij is de bestrijding van deze vernielzuchtige 'waterkonijnen' van zogeheten 'schone' naar 'vuile' gebieden.

Muskusrat

Muskusratten vestigen zich na de trekperiode (maart - april) op één locatie om hun jongen te werpen. Inwoners kunnen helpen door te melden wanneer met name in deze periode muskusratten meerdere malen op één locatie worden gezien. Juist dan is de bestrijding het meest effectief en de melding het meest waardevol.
Het waterschap roept op muskusratten te blijven melden. Dit kan op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0522 - 46 10 46.

Om de bestrijding van muskusratten te intensiveren en hiermee de schade aan dijken, oevers, dammen en andere waterwerken te beperken, hanteert het waterschap sinds kort een verbeterde aanpak. Hierbij blijft de hulp van inwoners welkom en noodzakelijk. Soms is de populatie in een gebied zo groot ('vuil)' dat de bestrijding zich noodgedwongen beperkt tot het voorkomen van uitbreiding naar relatief 'schone' gebieden. Als een inwoner een muskusrat meldt in een 'schoon' gebied, gaat deze melding in eerste instantie vóór een melding in een 'vuil' gebied. Door de gebieden met een kleine populatie muskusratten 'schoon' te houden, kunnen ook 'vuile' gebieden stapsgewijs worden opgeschoond. Waterschap Groot Salland benadrukt dat op iedere melding actie wordt ondernomen.

Meer meldingen
In het beheersgebied van het waterschap (West-Overijssel) zijn circa 20 medewerkers dagelijks bezig met de bestrijding van muskusratten. De stijging van het aantal telefonische meldingen van gespotte muskusratten door inwoners, stemt het waterschap dan ook tevreden. In 2005 ontving het bestrijdingsteam bijna 30% meer telefoontjes dan het jaar daarvoor. Daar komen de meldingen 'in het veld' dan nog bij.

Vernielzucht
De muskusrat is berucht om zijn vernielzucht en zijn haast ongeremde voortplantingsdrift. Daardoor is de bestrijding van de muskusrat in ons land zelfs bij wet geregeld. Hij vormt een regelrechte bedreiging voor onze dijken en andere waterwerken. De enorme aantallen maken dat probleem alleen maar groter. Bestrijding is noodzakelijk om de aantallen en de activiteiten van de muskusratten terug te dringen. Vandaar dat het waterschap inwoners dan ook oproept muskusratten te melden.
De muskusrat is verzot op waterplanten, vooral op de onderste stengeldelen en wortels. Hele rietkragen vreet hij op. Gevolg is dat oevers gaan afkalven en inzakken, met alle dure herstelwerkzaamheden van dien. Ook veel landbouwgewassen hebben zijn interesse.