VVD


2-6-2006

Szabo: VVD presenteert toekomstvisie ontwikkelingssamenwerking

De VVD reageert als eerste partij in de Tweede Kamer op de snelle en positieven ontwikkelingen in de Derde Wereld. Met name de massieve investeringen in Derde Wereld landen leiden er toe dat op een andere wijze moet worden gekeken naar de hulpvraag.

Daar waar in de jaren zeventig de financiële stromen richting de Derde Wereld bijna uitsluitend bestonden uit hulpgelden zien we vandaag de dag dat deze gelden nog maar rond de 10% uitmaken van de geldstromen richting de Derde Wereld. Als consequentie hiervan zullen de komende jaren steeds meer landen afscheid nemen van de ontwikkelingsrelatie.

Onze relatie met deze landen verandert in een rap tempo en de politiek dient hier een antwoord op te formuleren. De VVD geeft dit antwoord middels de deze week verschenen notitie "Noorse garnalen uit Bangladesh" te downloaden via www.zsoltszabo.nl Deze notitie is een aanvulling op het in 2004 verschenen rapport "Duurzame armoede; 35 jaar Nederlands ontwikkelingsbeleid".

Ontwikkelingshulp heeft geen structureel karakter. Het bevorderen van de internationale handelsbetrekkingen speelt een prominente rol bij de ontwikkeling van de Derde Wereld. Landen als India en Bangladesh die 20 jaar geleden nog volledig aan de rand van de economische en sociale afgrond stonden geven ons nu te kennen dat ze geen hulprelatie meer willen onderhouden. Ook in Afrika zijn er bewegingen die deze kant op gaan. Het buitenlandsbeleid van Nederland dient hier flexibel op te reageren. De ontwikkelingen zullen derhalve moeten worden vertaald in beleidswijzingen die er toe leiden dat effectiever en sneller ingespeeld kan worden op de veranderingen. Te denken valt hierbij ondermeer aan:


- omslag in denken, van hulp naar handel,

- begrip/kennis van mondiaal veranderende financierings- en goederen stromen,

- benutten kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven,
- stoppen van geldstromen richting corrupte regimes,
- verregaande financiële ontvlechting tussen ministeries en NGO´s,
- stop op rondpompen ontwikkelingsgelden in Nederland voor seminars, etc,

- tegengaan van de internationale ontwikkelingsbureaucratie,
- intensivering inhoudelijke en financiële interdepartementale samenwerking; coherent beleid
hulp-remittances/migratie-investeringen-veiligheid,
- flexibel gebruik OESO/DAC/ODA criteria.

De VVD wil een exit-strategie formuleren voor die landen die aan geven af te willen van ontwikkelingshulp. Het verminderen van de ontwikkelingsinspanningen zal gevlogen hebben voor het ontwikkelingsbudget.

Vrijdag 2 juni 2006

Voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl