Gemeente Hellendoorn


Eikenprocessierups

Op een groot aantal eikenbomen in Zuid- en Midden-Nederland kan men in de zomermaanden rupsen van de eikenprocessievlinder aantreffen. Vooral het gedrag van het diertje is kenmerkend. De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs -in processie- op zoek naar voedsel (eikenbladeren), vandaar de naam processierups. De eikenprocessierups dringt Nederland steeds verder binnen. Hadden vroeger alleen de zuidelijke provincies last van dit beestje, sinds vorig jaar zijn er ook grote aantallen gesignaleerd boven de grote rivieren. De rups is vorig jaar al in beperkte aantallen in Almelo en Raalte aangetroffen. In de gemeente Hellendoorn zijn tot op heden nog geen processierupsen gesignaleerd. Toch kan het voorkomen dat de rups hier dit jaar actief wordt. Doordat het diertje gezondheidsklachten kan veroorzaken willen wij u hierover informeren.

Kenmerken
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Eind april komen de eerste rupsen tevoorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. De jonge rupsen zijn te herkennen aan hun oranje kleur. Als ze volgroeid zijn, verandert de kleur in grijsblauw met lichtgekleurde zijden. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. De nesten van de rupsen bevinden zich hoog in de bomen.

Gezondheidsklachten en advies
Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Deze brandharen kunnen vanaf half april tot september veel ongemak veroorzaken. De reacties op de brandharen verschillen van persoon tot persoon. Na contact met deze haren kunnen diverse klachten ontstaan zoals pijnlijke huiduitslag, veel jeuk, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De rupsen geven niet alleen bij directe aanraking overlast. De brandharen kunnen zich vanuit de (lege) nesten ook door de lucht verspreiden. Het advies is dan ook om elk contact met de rupsen en nesten te vermijden. Dit geldt ook voor rupsrestanten of nesten uit voorgaande jaren, want 'oude' brandharen behouden meer dan 5 jaar hun irriterende werking. Bent u toch in aanraking gekomen met de brandharen van de rups, ga dan niet krabben of wrijven, maar spoel de huid of ogen met water. Zonodig de kleding wassen (het liefst op 60 ºC). De klachten verdwijnen in het algemeen binnen enkele dagen tot 2 weken. Bij twijfel, aanhoudende of ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Bestrijding zeer moeilijk
Indien de rups in onze gemeente wordt gesignaleerd zullen medewerkers van het team Groen en Afval, maatregelen nemen volgens de landelijk opgestelde 'Leidraad beheersing eikenprocessierups'. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn het wegbranden of opzuigen van de rupsen en nesten, het plaatsen van waarschuwingsborden of zelfs het afsluiten van gebieden. De rups zelf kan niet volledig bestreden worden. Overlast is dan ook niet te voorkomen. Particulieren die eigenaar zijn van met eikenprocessierups besmette bomen, zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het bestrijden van de rupsen door particulieren wordt, zeker wanneer dit ondeskundig gebeurt, afgeraden.

Meer informatie
Heeft men nog vragen of de eikenprocessierups gesignaleerd, dan kan men contact opnemen met het loket Wegen, groen en afval, telefoonnummer 0548-630214 of via e-mail wga@hellendoorn.nl. Met betrekking tot vragen over gezondheid kan men contact opnemen met de GGD Regio Twente, telefoonnummer 053-4876868.