Gemeente Hellendoorn


Burgerinitiatief geeft inwoners Hellendoorn meer invloed op politiek

De gemeenteraad heeft het initiatief genomen om burgers zelf onderwerpen op de politieke agenda te laten plaatsen. In de raadsvergadering van oktober 2005 heeft de gemeenteraad de 'Verordening Burgerinitiatief 2005' vastgesteld. Deze verordening regelt hoe inwoners van Hellendoorn de raad kunnen vragen zich over een bepaalde kwestie uit te spreken.Het burgerinitiatief is een middel om de betrokkenheid van burgers bij de lokale politiek te vergroten. Het zelf kunnen indienen van een voorstel ter behandeling in de gemeenteraad versterkt de band tussen kiezer en gekozene. Ook versterkt dit de volksvertegenwoordigende rol van de raad als geheel en van de individuele raadsleden.

Spelregels
Aan het indienen van een burgerinitiatief zijn enkele belangrijke spelregels verbonden. Iedereen die in de gemeente Hellendoorn woont, mag voorstellen indienen. De minimumleeftijd voor het indienen van een voorstel is twaalf jaar. Zo'n voorstel kan over heel veel, maar niet over alles gaan. Het moeten onderwerpen zijn waarover de gemeenteraad bevoegd is te beslissen. Maar weer niet over de gemeentelijke belastingen en tarieven. En ook niet over zaken waarover de gemeenteraad pas geleden (korter dan twee jaar) een besluit genomen heeft.

25 handtekeningen
Voordat een onderwerp op de raadsagenda kan worden geplaatst wil de gemeenteraad ook weten of een onderwerp leeft in de buurt, wijk of dorp. Daarom moet het burgerinitiatief worden gesteund door minimaal 25 inwoners. Het burgerinitiatief moet tenminste drie namen (met vermelding van adres en geboortedatum) bevatten van mensen die als vertegenwoordigers van het initiatief optreden.