Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau
22 mei 2006
'Wat zien ik?'
The 2006 Utrecht Lectures in Frankrijk
Het lijkt allemaal zo gemakkelijk: We openen onze ogen en de wereld dringt zich als het ware aan ons op. Onze hersenen lijken te zijn ingericht als een automaat. Natuurlijk, onze hersenen zijn bijzonder goed in het verwerken van sensorische informatie, maar het wordt meer en meer duidelijk dat waarnemen toch geen triviale taak is voor dit bijzondere en nog slecht begrepen orgaan. Op een lustrumbijeenkomst in Parijs op vrijdag 2 juni 2006 geven professor Frans Verstraten en professor Pascal Mamassian een gezamenlijke lezing, "Wat zien ik?", over de wereld van de visuele waarneming.
De lezing begint om 18.00 uur in het Institut Néerlandais. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau voor alumni van de Universiteit Utrecht en is onderdeel van een internationaal programma ter gelegenheid van de 370ste verjaardag van de Universiteit Utrecht.
Samenvatting van de lezing
Het lijkt allemaal zo gemakkelijk: We openen onze ogen en de wereld dringt zich als het ware aan ons op. Onze hersenen lijken te zijn ingericht als een automaat. Natuurlijk, onze hersenen zijn bijzonder goed in het verwerken van sensorische informatie, maar het wordt meer en meer duidelijk dat waarnemen toch geen triviale taak is voor dit bijzondere en nog slecht begrepen orgaan. De hersenen moeten hard werken en maken wel degelijk fouten of komen tot oplossingen die niet altijd de beste zijn. De potentiële problemen liggen op allerlei niveaus.
Zo moeten de twee ogen goed met elkaar samenwerken om diepte weer te geven; Aandachtmechanismen selecteren niet altijd de juiste informatie of 'zien' nog wel eens iets over het hoofd. Eenmaal binnen nemen verschillende aspecten van de buitenwereld andere paden en worden verwerkt door verschillende hersengebieden. Vorm, kleur en beweging worden van elkaar gescheiden en toch moet het later allemaal weer bij elkaar worden gebracht, een vliegende papagaai moet immers een als vliegende papagaai worden waargenomen.
Als dat allemaal lukt dan moet het interne plaatje ook nog betekenis krijgen en daarvoor moeten verschillende hersengebieden via grote netwerken met elkaar babbelen. Maar hoe? En in welke code of taal?
Frans Verstraten en Pascal Mamassian zullen de wereld van de waarneming belichten met de meest fantastische voorbeelden uit de waarnemingswetenschappen met een knipoog naar de praktische vertaling van deze kennis.
Frans Verstraten en Pascal Mamassian
Frans Verstraten, hoogleraar psychonomie aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar de fundamentele aspecten van het brein en dan vooral naar het visuele systeem. Professor Pascal Mamassian verricht onderzoek naar het visuele systeem bij het Centre National de la Recherche Scientifique (CNSR) in Parijs.
The 2006 Utrecht Lectures
In het kader van de 370ste verjaardag van de Universiteit Utrecht organiseert het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau een reeks lezingen in Washington DC, New York, Barcelona, Madrid, Rome en Parijs. De Engelstalige lezingen worden gegeven door prominente Utrechtse wetenschappers en zijn toegankelijk voor alumni en andere vrienden van de Universiteit Utrecht die in het buitenland wonen.
Meer informatie
Voor meer informatie, zie www.alumni.uu.nl.
Contactpersoon Leneke Visser, Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau (030) 253 4046, l.visser@uu.nl
Universiteit Utrecht