Ingezonden persbericht
Agenda openbare programmering Felix Meritis
Juni 2006
1 & 8 juni
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie
Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.
6 juni
Het Internationaal Secretariaat van de Partij van de Arbeid
De politieke situatie in Iran
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: gratis
Reserveren: via de PvdA reserveringslijn (020) 551 22 95 o.v.v. reserveringscode 5409.
Debat
Tijdens deze avond wordt aandacht besteed aan de mensenrechtensituatie in Iran en aan het nucleaire programma van Iran. Judith Neurink (Midden-Oosten redacteur voor het dagblad Trouw), Forough Nayeri (antropologe en mensen- en vrouwenrechtenspecialist), Yousef Ahmed (Midden-Oosten specialist van Amnesty International), Bert Koenders (PvdA Tweede-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder) en Marije Laffeber (Internationaal Secretaris, PvdA) zullen ingaan op beide thema's, waarna een discussie volgt met de aanwezigen in de zaal.
7 juni
Moslimjongeren Amsterdam en Felix Meritis
Voorjaarsbijeenkomst Moslimjongeren Amsterdam
Aanvang: 18.30 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: vanaf 15 mei via www.mjamsterdam.nl
Conferentie
Tijdens de succesvolle kick-off bijeenkomst van 9 november jl. in Felix Meritis werd Moslimjongeren Amsterdam (MJA) als groep gepresenteerd. MJA streeft naar een positiever beeld over de Islam en een hogere graad van wederzijds respect tussen moslims en niet-moslims. MJA wil dit bereiken door steeds in dialoog te treden in de eigen groep van moslimjongeren en met anderen in Amsterdam. De jongeren van MJA willen een brugfunctie vormen tussen de organisaties in de stad en de moslimjongeren die het spoor bijster (dreigen) te raken omdat ze er voor hun gevoel niet bijhoren, geen stages/werk kunnen vinden, etcetera. De sleutel voor prettig samenleven in Amsterdam zit hem in de samenwerking tussen verschillende partijen in de stad; samenwerking tussen (moslim)jongeren, scholen, de politie, werkgevers, moskeeën.
Het wordt tijd om tot actie over te gaan! Moslimjongeren, (jonge) Amsterdammers en Amsterdamse organisaties zullen tijdens deze conferentie in verschillende workshops acties benoemen waaraan de deelnemers zich verbinden. Thema's die besproken worden zijn bijvoorbeeld wonen/ruimtelijke ordening, veiligheid en overlast, werk, onderwijs en media. Voorafgaand aan de workshops zal een korte inleiding worden gegeven over hoe je succesvol kunt samenwerken in een multicultureel team.
10 juni
Lux Voor
Conventie 'Partycipation Switching generations'
Aanvang: 14.00 uur
Toegang: n.n.t.b.
Reserveren: conventie@luxvoor.nl
Bijeenkomst
Partycipation streeft een door twintigers en dertigers breed gedragen agenda na om een nieuw en vooruitstrevend Nederland mogelijk te maken. Hierbij staan drie thema's centraal:
· 'van verzorgingsstaat naar ontplooiingsstaat';
· 'een tweestromenland voor een slagvaardiger Nederland';
· 'identiteit: splijtzwam of bindmiddel?'.
Partycipation combineert inhoud en vorm, debat en gezelligheid. Met deze opzet wil Lux Voor politiek aantrekkelijk maken voor een nieuwe generatie, een ideeënmachine zijn voor vooruitstrevende politiek en een kweekvijver vormen voor jong politiek talent. Lux Voor is een vooruitstrevende vernieuwingsbeweging die zich richt op twintigers en dertigers dwars door de PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks heen. Lux Voor ontwikkelt nieuwe vormen van debatteren waarbij traditionele debatregels overboord worden gezet, zodat een jonge generatie wordt betrokken bij politiek en samenleving. Lux Voor nodigt jongeren uit alle lagen van de bevolking uit bij te dragen aan de Conventie. De uitkomst hiervan wordt gebundeld in een 'handleiding voor de toekomst Nederland'; een aantal concrete voorstellen voor een nieuwe maatschappijvisie.
12 juni
Dare2Connect
Informatiebijeenkomst China
Aanvang: 13.00 uur
Toegang: n.n.t.b.
Aanmelden: (020) 6164 225, post@sica.nl
Bijeenkomst
Informatiemiddag over China voor culturele organisaties met serieuze plannen voor samenwerking met China (in China of in Nederland). China is 'hot', niet alleen op economisch, maar ook op cultureel gebied. Dat blijkt onder meer uit alle contacten die de laatste tijd zijn aangeknoopt tussen Nederlandse en Chinese culturele organisaties en het groeiend aantal activiteiten dat over en weer plaatsvindt. Ook de Nederlandse overheid heeft het belang van de opkomst van China onderkend, door onder meer China vanaf 2005 als prioriteitsland in het Internationaal Cultuur Beleid aan te merken. De bijeenkomst focust op deze ontwikkeling en wat dit betekent voor de mogelijkheden voor culturele organisaties om actiever met Chinese organisaties samen te werken. Inclusief discussies over de verschillende aspecten die bij culturele samenwerking met China komen kijken.
Deze bijeenkomst is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
13 juni
Forum voor Europese Cultuur
'Nederland en de Verlichting' door Henri Krop
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 7,50 / ¤6,00 (studenten, CJP, 65+) / gratis voor FEC-leden
Lezing
Het was Jonathan Israel die weersprak dat Nederland geen Verlichting heeft gekend. Volgens hem was de Nederlandse Republiek er zelfs de bakermat van. Aanvullend recent onderzoek bevestigt hem in dit standpunt. Welke bijdrage kunnen deze nieuwe inzichten leveren aan het actuele debat over de Verlichting in Nederland?
Niet zo heel lang geleden was men er algemeen van overtuigd dat ons land geen Verlichting heeft gekend. En inderdaad, in het Nederland van de achttiende eeuw vindt men geen Voltaire, Rousseau, Kant of Lessing. Algemeen heeft men ook lang weinig belangstelling voor deze periode gehad. Geen van de grote emancipatiebewegingen uit de twintigste eeuw zag immers in een verlichte denker een voorbeeld of bron van inspiratie. Men sprak zelfs van de 'dialectiek der Verlichting': het proces van bevrijding dat door het verlichte denken zou zijn teweeg gebracht, zou uiteindelijk tot onvrijheid leiden, of simpel gezegd: 'elk voordeel heb zijn nadeel'.
Aan dit negatieve oordeel is opeens een einde gekomen door een boek van de Engels-Amerikaanse (cultuur)historicus Jonathan Israel, Radical Enlightenment and the Making of Modernity, 1650-1750 (2001). In dit boek betoogt hij niet alleen dat de Verlichting aan de basis ligt van de moderne samenleving, maar ook dat de Nederlandse Republiek de bakermat vormt van de Verlichting. Voor het ontstaan van de verlichte ideeënwereld dicht hij aan het denken van Spinoza (1632-1677) een essentiële rol toe.
Naar nu blijkt, wachtte men in de periode van de grote revoluties de Amerikaanse en de Franse revolutie van resp. 1776 en 1789 geenszins in zichzelf gekeerd de komst van de Franse legers af, maar men ging actief op zoek naar een nieuwe maatschappij, die de mogelijkheid bood tot een openbaar debat: een publieke sfeer waarin de burgers de mogelijkheid hebben kritiek te leveren op maatschappelijke autoriteiten. Men keerde zich juist niet van de religie af, maar streefde veeleer ook op dat terrein een vernieuwing na. Men weigerde te kiezen tussen Verlichting en godsdienst.
In het laatste deel van deze lezing zal aan de orde komen wat de betekenis zal kunnen zijn van het recente onderzoek naar de Nederlandse Verlichting voor het actuele debat over de Verlichting.
Henri Krop is verbonden aan de faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Recentelijk verscheen van zijn hand een (lovend ontvangen) vertaling van de Ethica van Spinoza.
15 juni
Kenniscentrum van de Partij van de Arbeid
PvdA Ideeëntrein: Nederland en het buitenland
Aanvang: 19.30 uur (zaal open: 19.00 uur)
Toegang: gratis
Reserveren: via www.pvda.nl
Bijeenkomst
Op 16 mei 2007 zijn de Tweede-Kamerverkiezingen. De PvdA schrijft nu het verkiezingsprogramma en nodigt u uit mee te denken en input te leveren.
22 juni
Mets & Schilt Uitgevers, Historisch Nieuwsblad en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Bedrogen bedriegers. Stalin contra Hitler voor 22 juni 1941
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: gratis
Lezing
Nadere informatie over deze lezing wordt binnenkort bekend gemaakt op onze website: www.felix.meritis.nl
23 juni
Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant en NCDO
16e Globaliseringslezing door Kwame Anthony Appiah: Iedereen kosmopoliet? Over globalisering en identiteit
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 9,50 met korting
Lezing
Wat betekent globalisering voor de identiteit van mensen? Is het waar dat door de invloed van de westerse consumptiemaatschappij heel de wereld op elkaar gaat lijken?
De Ghanees-Engelse filosoof Kwame Anthony Appiah, hoogleraar aan Princeton University denkt daar anders over. De vraag rijst, zegt Appiah, of we ons druk willen maken om het behoud van culturen of om de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. We moeten volgens hem ophouden te denken in termen van stammen, rassen of volkeren. De geschiedenis van de mensheid bewijst telkens weer dat mensen willen ontsnappen aan een keurslijf van louter traditie. Mensen willen op in de vaart der volkeren, willen emanciperen in welke richting dan ook. Een maatschappij zonder verandering is ten dode opgeschreven. Daarom pleit Appiah voor een herwaardering van het begrip 'kosmopolitanisme'.
In de 4e eeuw na Christus noemde de Griekse filosoof Diogenes zichzelf al een wereldburger. Globalisering brengt ons niet alleen homogeniteit, het brengt juist diversiteit met zich mee. Dat proces tekent zich zowel af in het Westen als in een land als Ghana.
De kosmopoliet neemt culturele diversiteit serieus, omdat hij de keuze van het individu voorop stelt. Relativering staat bij Appiah voorop. Al streeft de kosmopoliet naar een universele morele visie, hij heeft daarmee niet de waarheid in pacht. Hij dient zichzelf voortdurend een spiegel van tolerantie voor te houden. Alleen door ons te verdiepen in andermans leefwijze, politieke denkbeelden en culturen kunnen we gewend raken aan elkaars verschillen. Met als consequentie dat we die ook accepteren.
Kwame Appiah (1954), is door het Franse opinieblad Le Nouvel Observateur uitgeroepen tot een van de 25 grootste hedendaagse denkers. Internationale bekendheid verwierf hij met zijn boek In My Fathers House: Africa in the Philosophy of Culture (1992). Met zijn laatste twee publicaties profileerde Appiah zich als denker over identiteit, gender en multiculturalisme: The Ethics of Identity (2005) en Cosmopolitanism: Ethics in a World of Strangers.
24 juni
Stichting Grut Hermana
Nieuw Philharmonisch Orkest 'Concert pour le Violin' van Johannes van Bree
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: ¤ 32,50
Reserveren: vanaf 14 juni via www.gruthermana.nl
Muziek
Het Nieuw Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Tjalling Wijnstra een nog niet eerder gespeelde compositie van Johannes van Bree: Concert pour le violin/vioolconcert. Deze compositie werd door Wijnstra gevonden in een kluis met muziek van oude componisten in Amsterdam. De partituur bestond nog, maar de partijen moesten nog worden geschreven.
De componist Johannes van Bree (1801-1857) groeide op in Friesland en was verschillende perioden te gast op het slot Lyts Hermana/Klein Hermana in Minnertsga waar hij de familie van Baron Carel Els Emilius Collot d'Escury onderwees, zijn eerste werken componeerde en viool speelde. In de negentiende eeuw werden op het voormalige slot Lyts Hermana symfonische concerten gegeven, onder meer voor Koning Willem I.
Na zijn Friese periode ontplooide Van Bree zich verder als dirigent en componist in Amsterdam, waar hij eerste concertmeester werd in Felix Meritis. Daar schreef hij ook onder meer de opera Le Bandit. De ouverture van deze opera is een compositie die wereldwijd wordt geroemd.
Het programma bestaat uit een variatie aan composities van Johannes van Bree. Uit de enorme grote schat aan composities selecteerde Tjalling Wijnstra de mooiste. Naast de wereldpremière zijn dat: Scène pour le cor, Allegro voor 4 strijkkwartetten, Ouverture Le Bandit, Concert ouverture in b klein, Concert ouverture in Es, Fantasie en forme de symfonie.
Dit concert is de prelude op het grote kostuumdrama van de journalist/schrijver Sybe Joostema: De Muze, opbloei en neergang van het slot Lyts Hermana, dat zijn première heeft op 15 september in Minnertsga.
26 juni
Dare2Connect i.s.m. de Boekman Stichting
Tussen uitwisseling en uitverkoop. Hoe multilaterale verdragen de internationale culturele praktijk beïnvloeden (WTO-GATTS en Unesco Verdrag voor Culturele Diversiteit)?
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: ¤ 20,- (incl. lunch)
Bijeenkomst
Bij culturele organisaties bestaat veel spraakverwarring over de mogelijke en onmogelijke consequenties van de WTO-GATTS en het Unesco Verdrag voor Culturele Diversiteit. Tijd voor inzicht in de meest prangende kwesties en een overzicht van belanghebbenden. Seminar met presentaties en discussies met medewerking van juristen, economen en uiteraard vertegenwoordigers van de culturele sector.
Aanmelding
Geïnteresseerden kunnen zich nu al verzekeren van een plaats door ¤ 20,- over te maken op girorekening 819 9907 t.n.v. Stichting Internationale Culturele Activiteiten, onder vermelding van `studiedag WTO en cultuur'. Plaatsing in volgorde van binnenkomst. Bij overtekening wordt het geld teruggestort.
Deze bijeenkomst is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.