KNMG-Symposium 'De dokter als deskundige' op 1 juni
Inhoud
Het komt vaak voor dat artsen optreden als deskundige, benoemd door de rechter dan wel op gezamenlijk verzoek van partijen in een zogenaamd 'buitengerechtelijk traject'. Het kan daarbij gaan om uiteenlopende zaken: de beoordeling van letselschade, van claims in de context van arbeidsongeschiktheidspolissen, van claims op het gebied van de sociale zekerheid of van tuchtrechtelijke geschillen. De positie van de medisch deskundige is verre van eenvoudig. De arts in kwestie komt terecht in een juridische arena, waarin regels, begrippen en gewoonten worden gehanteerd waarmee hij niet vertrouwd is. In de tuchtrechtspraak wordt de verantwoordelijkheid van de deskundige benadrukt: deze dient zich steeds bewust te zijn van de impact die zijn rapport kan hebben.
Optreden als medisch deskundige roept veel vragen op: · Wat is de professionele standaard van de deskundige, aan welke grondbeginselen en zorgvuldigheidseisen moet deze zich houden? Welke risico's loopt een arts die optreedt als medisch deskundige? · Welke eisen moeten worden gesteld aan de aan de deskundige voor te leggen vraagstelling? · Hoe scherp moet het juridisch bewustzijn zijn ontwikkeld van de arts die optreedt als medisch deskundige? · Moet een arts die optreedt als deskundige een daarop gerichte opleiding te hebben gevolgd, en zo ja, met welke inhoud? · Moeten we om kwaliteitsredenen naar een situatie waarin alleen gekwalificeerde en geregistreerde artsen mogen optreden als deskundige?
In deze problematiek doen zich momenteel tal van ontwikkelingen voor, zowel waar het gaat om de verduidelijking van de professionele standaard als om de kwaliteit van de rapporten. Deze ontwikkelingen zijn voor de KNMG, de Projectgroep medische deskundigen in de rechtspleging van de Vrije Universiteit en het Platform Medisch Specialist en Recht aanleiding over de taak en de positie van de medisch deskundige een symposium te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst komen een aantal actuele ontwikkelingen aan de orde, tegen de achtergrond van ervaringen en dilemma's uit de praktijk.
Plaats en datum
Het symposium vindt plaats in Domus Medica (Lomanlaan 103, Utrecht,
Programma
15.30 - 16.00 uur Ontvangst en registratie
16.00 - 17.00 uur Opening door de voorzitter (prof.mr J. Legemaate)
16.05 - 16.25 uur Optreden als medisch deskundige: taken en dilemma's (pm)
16.25 - 16.45 uur Wat verwacht de rechter van de deskundige (mw mr G. de Groot)
16.45 - 17.15 uur Een rondje langs de velden: korte beschrijvingen van kenmerken en problemen binnen:
-gynaecologie (pm)
-orthopedie (pm)
17.15 - 17.30 uur Vragen en discussie
17.30 - 18.15 uur Buffet
18.15 - 19.15 uur De professionele standaard van de medisch deskundige:
-De tuchtrechter over de medisch deskundige (mw mr R. Doppegieter)
-Het belang van vraagstelling en methodologie (dr R. Giard)
-De VU-aanbeveling procedure medisch deskundigenbericht (prof. dr A.J. Akkermans)
19.15 - 19.30 uur Vragen en discussie
19.30 - 20.00 uur Richtlijnontwikkeling en deskundigheidsbevordering:
-Richtlijnontwikkeling (prof dr. F.Koerselman)
-Deskundigheidsbevordering (dr J. Maathuis)
20.00 - 20.25 uur Forumdiscussie met vertegenwoordigers van onder meer de medische professie (Koerselman), advocatuur (mr. A.J. Van), rechterlijke macht (mw mr G. de Groot) en verzekeraars (pm)
20.25 - 20.30 uur Afsluiting door de voorzitter
Doelgroep
Het symposium is primair bedoeld voor artsen die optreden als medisch deskundige of dat mogelijk zouden willen gaan doen, maar ook voor andere betrokkenen, zoals medisch adviseurs, rechters, rechtshulpverleners, verzekeraars etc..
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd. Meer informatie hierover volgt medio april.
Kosten
KNMG leden ¤ 100,00
Niet-leden ¤ 150,00
Studenten ¤ 15,00