Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Brief aan Tweede Kamer voortgangsrapportage c2000


1 juni 2006

Het accent in deze voortgangsrapportage ligt op de financiële informatie. De diverse subdoelstellingen van de Projectdirectie zijn namelijk grotendeels behaald. De laatste regio's zijn operationeel gegaan en daarmee komt het einde van het project C2000 in zicht.
---

Hierbij zend ik u de laatste voortgangsrapportage van het project C2000 met als peildatum 31 december 2005. Kort na het verschijnen van deze voortgangsrapportage zult u ook de eindevaluatie van het `groot project C2000' ontvangen. Met het aanbieden van de eindevaluatie zal ik u verzoeken de status van groot project te beëindigen. Het accent in deze voortgangsrapportage ligt op de financiële informatie. De diverse subdoelstellingen van de Projectdirectie zijn namelijk grotendeels behaald. De laatste regio's zijn operationeel gegaan en daarmee komt het einde van het project C2000 in zicht.

Netwerkoptimalisatie

In de brief bij de vorige voortgangsrapportage heb ik u op de hoogte gesteld van het project Netwerkoptimalisatie. Dit project is noodzakelijk om te komen tot de afgesproken buitenhuisdekking. Het project wordt in fasen uitgevoerd. Het project netwerkoptimalisatie wordt in het tweede kwartaal van 2006 afgerond. Met deze extra masten wordt, zoals afgesproken, een landelijke dekking van minimaal 95% buitenshuis gegarandeerd . Aanpassingen aan het netwerk zullen ook in de toekomst nodig blijven, omdat het Nederlandse landschap nu eenmaal voortdurend verandert waardoor de buitenhuisdekking van C2000 wordt beïnvloed. Deze activiteiten blijven dus voortbestaan.

Migratie

Een belangrijk traject dat in de tweede helft van 2005 succesvol is afgerond, is de migratie van de systeemsoftware naar versie 5.2. Hiermee is de resterende functionaliteit geleverd.

Regionale implementatie

In de vorige voortgangsrapportage heb ik u gemeld dat de regionale implementatie op een paar regio's na bijna is afgerond. De regio Rotterdam-Rijnmond is in oktober 2005 gestart met het operationeel gaan van alle betrokken veiligheidspartners. De laatste eindgebruikers van de politie worden in april 2006 opgeleid. In Zuid Holland Zuid is de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) in september 2005 operationeel gegaan en is de politie sinds december 2005 over op C2000. De brandweer is in maart 2006 op C2000 over gegaan. Als laatste is de regio Haaglanden in 2006 operationeel gegaan met de politie en de CPA. De brandweer is vanaf maart 2006 operationeel gegaan.

Rol gebruikersveld in de toekomst

C2000 is het eerste project geweest binnen de OOV sector dat multidisciplinair is uitgevoerd. Na oprichting van de Projectdirectie C2000 zijn positieve ervaringen opgedaan met de diverse multidisciplinaire overlegvormen, in het bijzonder het Operationeel Bestuurlijk Overleg (OBO) en het Landelijk Overleg Regionale Projectleiders (LORP). Inmiddels is er overeenstemming bereikt om het OBO om te vormen naar een Raad voor de Multidisciplinaire Informatievoorziening Veiligheid. Hiertoe is door alle betrokken partijen 3 april jl. een intentieverklaring getekend. Deze raad krijgt naast C2000 ook het nieuwe meldkamersysteem en het project ACIR (Actieprogramma Coördinatie Informatievoorziening Rampenbestrijding) tot haar aandachtsgebied.

Ook wordt overwogen het regionaal projectleiders overleg in de toekomst om te vormen naar een overleg waarin met name de tactische en operationele onderwerpen aan de orde komen. Ik zie het als een belangrijke winst van het project C2000 dat het veld in staat is gebleken zich voor multidisciplinaire onderwerpen te kunnen organiseren. Reden om dit voor de toekomst daadwerkelijk en effectief te borgen.

Opheffing projectdirectie C2000

Met het opheffen van de projectdirectie C2000 per 1 juli 2006 moet ook duidelijk zijn hoe het strategisch en tactisch operationeel beheer is geregeld. In het AO van 9 november 2005 is aan de Tweede Kamer toegezegd spoedig meer duidelijkheid te geven over de definitieve landingsplaats van de beheerorganisatie. In deze laatste rapportage wordt hieraan invulling gegeven.

Herijking exploitatielasten

In augustus 2005 is in het OBO een voorstel besproken voor de verdeling en financiering van de exploitatielasten vanaf 2006. Er is toen afgesproken dat de Projectdirectie een nadere onderbouwing geeft van de begroting van de beheerorganisatie. Het veld heeft een voorstel ingebracht voor de verdeling van de lasten over de disciplines. In februari 2006 zijn beide voorstellen besproken in het OBO en is besloten dat de voorstellen met een positief advies worden voorgelegd aan de verschillende achterbannen. Definitieve besluitvorming zal voor de zomer van 2006 plaatsvinden.

C2000 in de praktijk

De praktijk vanaf medio 2004 laat zien dat het netwerk tot nu toe goed presteert, ook onder bijzondere omstandigheden waar sprake is van piekbelasting. Dat bleek ondermeer tijdens de jaarwisseling in de regio Haaglanden, maar ook tijdens de stroomuitval in Haaksbergen in november 2005. Ondanks de hevige sneeuwval is het C2000 netwerk blijven functioneren.

Op 12 april is een grootschalige multidisciplinaire oefening gehouden genaamd "Operatie Veilige Haven" in de regio Rotterdam Rijnmond waarbij de capaciteit en werking van C2000 uitvoerig is getest. Hieraan is ook deelgenomen door disciplines vanuit andere veiligheidsregio's. De eerste resultaten laten zien dat het netwerk de belasting goed heeft doorstaan. De regio Rotterdam-Rijnmond zal een rapport opstellen over de oefening die in mei 2006 aan BZK zal worden aangeboden.

Het oordeel van de departementale auditdienst

Bij deze laatste voortgangsrapportage heeft de departementale auditdienst (AD) beoordeeld of de opzet voldoet aan de eisen van de "Procedureregeling grote projecten". In haar rapport geeft de AD hierover een positief oordeel. Ook aan de adviezen van de AD in eerdere rapporten is in voldoende mate invulling gegeven. Mede hierdoor zal de overgang van de projectfase naar de reguliere beheerfase zo gecontroleerd mogelijk kunnen plaatsvinden.

Tenslotte

Het project C2000 wordt dit jaar afgerond en hiertoe organiseer ik een feestelijke slotbijeenkomst op 15 juni om alle betrokkenen te bedanken, waarvoor ik ook de leden van Vaste Commissie van Binnenlandse Zaken wil uitnodigen. Ik kan met recht zeggen trots te zijn op de prestaties van alle medewerkers aan dit project. Zowel in het (bestuurlijk en operationeel) hulpverleningsveld als op mijn ministerie is er erg hard gewerkt om te blijven samenwerken en bovenal om een netwerk te bouwen en te implementeren. Dit is een uniek project door het gedifferentieerde veiligheidsveld en door de unieke samenwerking tussen private en publieke partijen. Het Nederlandse veiligheidsveld heeft met C2000 een goed presterende communicatiefaciliteit die onontbeerlijk is voor haar dagelijkse werkzaamheden.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

J.W. Remkes

Rechts in het scherm kunt u linken naar het jaarverslag van C2000.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel