Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

1 juni 2006

Geld voor stedelijke vernieuwing effectief

Het geld dat minister Dekker van VROM inzet voor de stedelijke vernieuwing doet zijn werk. Van alle doelstellingen van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) is tussen 2000 en 2005 58 procent volledig gerealiseerd en 23 procent gedeeltelijk. Van de niet of niet volledig gerealiseerde ambities zullen gemeenten en provincies een belangrijk deel in de tweede ISV-periode (2005 - 2010) alsnog realiseren. En tegenover 1 euro van het Rijk stond gemiddeld 8 euro aan investeringen van onder meer gemeenten en corporaties. Dit blijkt uit de evaluatie van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing die de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tussen 2000 en 2005 hebben de steden zich positief ontwikkeld. Ten opzichte van de rest van het land wonen er in de steden nu meer hoger opgeleiden en de inkomenspositie is verbeterd. Het aandeel koopwoningen in de totale productie neemt in de steden sneller toe dan landelijk. De binnenlandse migratiebalans wordt beter: per saldo trekken minder mensen de stad uit dan in de periode voor 2000. Het door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgevoerde GSB-evaluatieonderzoek concludeert daarnaast dat de groei van het aandeel hoger opgeleiden meetbaar op conto van het ISV-beleid kan worden geschreven.

Bewoners

Ook de beleving van de bewoners lijkt zich gunstig te ontwikkelen. De waardering voor de (fysieke) leefbaarheid in de steden is de afgelopen jaren gestegen. Dit blijkt uit een hoger rapportcijfer voor de woonomgeving en een grotere tevredenheid over de groenvoorzieningen in de G30. Bewoners vinden ook dat de verloedering is afgenomen. Ruim 87 procent van de Nederlandse bevolking vindt stedelijke vernieuwing (zeer) belangrijk.Toekomst

Tegelijkertijd constateert de minister dat er, ondanks de positieve resultaten, nog stevige problemen in de wijken bestaan. "Een aanzienlijk aantal wijken kampt met fysieke verloedering en in veel steden is de segregatie de laatste jaren verder toegenomen. Daarnaast is er nog steeds "te veel uitval (werkloosheid, schooluitval) bij met name allochtone bevolkingsgroepen." Gemeenten vragen daarom in toenemende mate aandacht voor de sociaal-fysieke agenda.

Nu de opgave op stoom gekomen is, is het van belang continuïteit in de inzet van het Rijk te brengen. In het najaar van 2006 geeft minister Dekker in de Tweede Kamer haar visie op de toekomst van de stedelijke vernieuwing. "Ik wil daarbij door nog meer de verbindingen te leggen naar werk, onderwijs, zorg en welzijn het rendement uit de fysieke investeringen in woningen en woonomgeving verder verbeteren." Daarnaast zal de minister zich richten op de inzet van ontwikkelaars en corporaties in aandachtswijken. "Ik verwacht dat ook ná 2010 substantieel in kwetsbare wijken zal moeten worden geïnvesteerd. Stedelijke vernieuwing is niet iets tijdelijks."

Meer informatie


- Dossier ISV: http://www.vrom.nl/isv

Download


Zie het

- Rapporten Evaluatie ISV-1: zie http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9623

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=23489 )