Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


1-6-2006

Op 31 mei 2006 heeft de inspecteur van de VROM-Inspectie Oost, de heer J. Blenkers, het eerste exemplaar van het informatieblad Rioolrenovatie met kousmethoden aangeboden aan wethouder Jansen van Arnhem. Het informatieblad is vooral bedoeld voor medewerkers bij gemeenten of waterschappen die rioolrenovatieprojecten aansturen en die kiezen voor renovatie via kousmethoden.

De kousmethode, waarbij een nieuwe laag van kunststof in een bestaande rioolbuis wordt aangebracht, wordt veel toegepast bij rioolrenovatie. Groot voordeel is dat geen straten opengebroken hoeven te worden, waardoor de overlast voor de omgeving beperkt is. Wel is er een kans op geuroverlast, omdat bij kousmethoden het snel waar te nemen styreen kan worden gebruikt. Dit heeft een aantal keren onrust bij omwonenden teweeggebracht. Tevens is in een beperkt aantal gevallen melding gemaakt van gezondheidsklachten. Ook is soms bij een (riool)waterzuivering verstoring van het zuiveringsproces door styreen in afvalwater opgetreden. De hoeveelheid styreen die vrijkomt, is sterk afhankelijk van de uitvoeringsmethode.

Het informatieblad gaat in op kousmethoden, beschrijft de momenten in het proces waar risicos liggen en beschrijft de stand der techniek. 'Relining' is een reguliere activiteit die zo uitgevoerd zou moeten worden dat er geen onnodige overlast en hinder bij omwonenden en passanten optreedt. Dit informatieblad geeft daarom maatregelen die gemeenten, waterschappen en andere opdrachtgevers in een opdracht kunnen opnemen om de werkzaamheden op verantwoorde wijze uit te voeren.

Het eerste exemplaar is aangeboden aan de wethouder van Arnhem, omdat in die gemeente rioolrenovatie in het verleden voor overlast heeft gezorgd. Met de voorzorgsmaatregelen die in het informatieblad beschreven zijn, kan dat voorkomen worden.

Download


Zie het origineel


* Informatieblad 'Rioolrenovatie met kousmethoden': http://www.vrom.nl/pagina.html?id=2706&sp=2&dn=6156