Vastzetten rente bij bestaande bank kan 30.000 euro kosten

Independer.nl

Vastzetten rente bij bestaande bank kan 30.000 euro kosten

Vanwege de stijgende hypotheekrente zetten steeds meer consumenten hun rente om naar een lange rentevaste periode. 40% kiest daarbij voor een rentevastperiode van 15 jaar of langer. Veel banken en verzekeraars laten hun bestaande klanten hierbij een forse opslag betalen op de lage hypotheekrente die aan nieuwe klanten wordt aangeboden. Bestaande klanten betalen daardoor vaak vele duizenden tot enige tienduizenden euro's meer voor hun hypotheek dan nieuwe klanten. Banken gaan er van uit dat consumenten bij het vastzetten niet opnieuw aanbieders gaan vergelijken.

Een voorbeeld. Een echtpaar heeft een nieuwbouwhuis met een aflossingsvrije hypotheek van 250.000 euro bij Nationale Nederlanden met een rentevastperiode van 1 jaar en wil deze omzetten naar 20 jaar vast. Dan geldt een opslag van 0,5% ten opzichte van het tarief voor nieuwe klanten met een nieuwbouwwoning. Dat betekent dat ze daarvoor 25.000 euro (20 jaar vast) extra moeten betalen. Postbank berekent zelfs een opslag van 0,7% als de rente voor 10 of 20 jaar wordt vastgezet. De hypotheek zou daar dus 35.000 euro (20 jaar vast) duurder zijn dan elders. Bij de Postbank betaalt men bij vastzetten naar 20 jaar 14% van de hoofdsom aan extra rente.

Veel geldverstrekkers noemen deze hogere rente het continuatietarief. Dat is een renteopslag aan bestaande klanten die de hypotheekrente willen vastzetten. Andere banken, zoals de Postbank, hanteren een zogenaamde introductiekorting. Nieuwe klanten krijgen dan korting op de tarieven die aan bestaande klanten (bij verlenging) wordt berekend.

Als het continuatietarief hoger is dan de rente elders kan oversluiten voordelig zijn. Een eenvoudige rentevergelijking kan dit al aantonen. Voor een hypotheek bedragen de kosten voor oversluiten circa 1,5%. In bovenstaande voorbeelden ongeveer 3.500 euro (incl. notaris- en taxatiekosten). In het voorbeeld bij De Postbank kan de klant dus meer dan 30.000 euro bruto voordeel behalen. Overigens is het altijd zinvol met deze berekening ook je huidige bank te benaderen en aan te geven dat je erover denkt om over te stappen. Vaak is dan toch enige korting mogelijk.

Maximale rente-opslag na 1e rentevastperiode of bij vastzetten van variabele rente: ABN Amro 0,20%
Allianz (Woonnexxt) 0,20%
AXA (Woonnexxt) 0,20%
Bouwfonds (Woonnexxt) 0,20%
Flexhypotheek (DSB Bank)0,30%
MoneYou 0,10%
Nationale Nederlanden 0,50%
Postbank 0,70%
SNS Bank 0,30%