VVD



1-6-2006

Pleziervaart buiten de boot in Binnenvaartwet?

VVD maakt zich sterk voor pleziervaart.

De VVD betreurt het dat de grote pleziervaart niet is betrokken bij het ontwikkelingsproces van de Binnenvaartwet. Ze heeft hierover de regering om uitleg gevraagd. Volgens de VVD is de pleziervaart een belangrijke economische aanjager binnen de scheepvaart. Door de pleziervaart niet te betrekken bij het ontwikkelingsproces, dreigen belangrijke bepalingen voor deze sector buiten de boot te vallen.

"Er moeten betere voorzieningen in het wetsvoorstel worden getroffen dan momenteel het geval is", aldus VVD-woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming. Door de pleziervaart worden ruim 150 schepen tussen de 35 en 40 meter gebruikt. Voor vrijwilligers en particulieren lijkt het nagenoeg onmogelijk om het daarvoor in de toekomst noodzakelijke groot vaarbewijs te behalen, onder andere door de opgenomen vaartijd-eis. Deze houdt in dat vier keer 180 dagen gevaren moet zijn voordat het vaarbewijs verkregen wordt. De VVD wil daarom dat de regering de grens voor grotere schepen optrekt van 35 meter naar 40 meter Hierdoor kunnen een aantal door de pleziervaart veel gebruikte schepen (zoals spitsen) onder het beperkt groot vaarbewijs komen te vallen. Om het voor de pleziervaart mogelijk te maken te kunnen blijven varen acht de VVD het van groot belang dat de grens omhoog gaat. De meeste beroepsvaart in de categorie boven de 35 m is reeds voorzien van een groot vaarbewijs en heeft geen probleem.

De verplichte geldige medische verklaring voor bemanningsleden in het wetsvoorstel wordt door de VVD als onnodig en belemmerend ervaren. Iemand met een geldige medische verklaring kan op het moment van varen medisch niet geschikt zijn. Indien het vaste bemanningslid dan niet beschikbaar is en er een vervanger gezocht moet worden, kan niet zomaar gebruik worden gemaakt van een ander die wel medisch geschikt is, maar niet beschikt over een geldige medische verklaring. De VVD is van mening dat dit de mogelijkheden van de pleziervaart beperkt, doordat hierdoor dikwijls op het laatste moment een tocht niet door kan gaan. Zij heeft de regering dan ook opgeroepen een uitzondering te maken voor de pleziervaart. "Veiligheid staat ook voor de VVD voorop, maar de pleziervaart moet wel plezierig blijven!", aldus Ineke Dezentjé Hamming.


1 juni 2006

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl