Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht

1 juni

VERVOLGPROEF BURGERALARM IN ZEELAND

Per 1 juni start een tweede proef in Zeeland met het nieuwe burgeralarmeringssysteem cell broadcast, locatie gebonden tekstberichten op de mobiele telefoon. In maart 2006 vond al een eerdere proef plaats. Toen kregen de deelnemers alleen alarmberichten. In de nieuwe proef worden naast de alarmberichten ook informatiediensten zoals weer en nieuwsinformatie doorgestuurd.

De proef duurt tot half augustus 2006. Doel van de proef is om na te gaan of het instrument naast alarmering ook voor andere informatiediensten kan worden gebruikt. Hierbij wordt vooral gekeken hoe burgers reageren op alarmberichten naast het aanbod van andere cell broadcast berichten. Door het instellen van de mobiele telefoon kunnen deelnemers zelf bepalen welke berichten ze willen ontvangen. Om de invloed van deze berichten op alarmberichten te kunnen onderzoeken zal het aantal weer- en nieuwsberichten gedurende de proef worden gevarieerd.

Met het systeem van cell broadcast kan Nederland in 5000 stukken worden opgeknipt, en kan heel specifiek per locatie informatie worden verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeersinformatie, smogalert, calamiteitenberichten etc. Met deze vorm van dienstverlening is Nederland uniek in de wereld. Voor de ontvanger is een cell broadcast-bericht een tekstbericht. Het ontvangen ervan is gratis. Voor het versturen van een cell broadcast bericht hoeft het nummer van de mobiele telefoon van de ontvanger niet bekend te zijn. Iedereen in de omgeving met een mobiele telefoon ontvangt het. Het versturen van cell broadcast berichten gaat heel snel. Cell broadcast is ongevoelig voor opstoppingen in het netwerk, waardoor in korte tijd heel veel berichten kunnen worden verstuurd. Binnen drie minuten is een bericht bij de ontvanger, ongeacht het aantal toestellen. Cell broadcast is een bestaande techniek die nu niet gebruikt wordt en maakt gebruik van GSM-antennes.
Eerder werden al proeven gedaan in Zoetermeer, Zeeland en Utrecht

Deze proef is een voortzetting van de proef met burgeralarmering van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de gemeente Woensdrecht en de gemeenten in Zeeland. Bij de proef cell broadcast zijn naast marktpartijen de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken, Verkeer en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport betrokken.

Meer informatie is te vinden op www.postbus51.nl/proefcellbroadcast

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Judith Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl