45.000 steunbetuigingen voor Koe zoekt
wei
1 juni 2006 - De actie Koe zoekt wei, die Dierenbescherming en
Stichting Natuur en Milieu een jaar geleden zijn begonnen, heeft in
totaal 45.000 handtekeningen, e-mails en actiekaarten opgeleverd. De
directeuren van beide organisaties overhandigden die samen met de Kids
for Animals - gisteren in het weiland van koeienhotel Aver Heino aan
het Centraal Bureau Levensmiddelen, de koepel van de supermarkten. Zij
vroegen het CBL ervoor te zorgen dat boeren een kleine meerprijs voor
hun melk krijgen, zodat koeien in de wei kunnen blijven grazen.
Ruim vijftien procent van de anderhalf miljoen Nederlandse melkkoeien
komt nooit meer buiten. Dit percentage groeit ieder jaar gestaag.
Dalende melkopbrengstprijs voor de boer en automatisering zetten
melkveehouders aan tot schaalvergroting en intensivering. Een
drastisch gevolg hiervan is dat veel koeien nauwelijks nog buiten
komen. Het huidige gestunt met de prijzen van zuivel in de
voortdurende prijzenoorlog tussen supermarkten doet dit proces geen
goed. Alleen bij biologische melk heeft de consument de garantie dat
koeien in de wei hebben gelopen. De 45.000 mensen die de actie
ondersteunden gaven allen aan bereid te zijn iets meer voor hun zuivel
te betalen.
Voordelen weidegang
Een koe die buiten komt is gezonder dan haar collega's die op stal
blijven. Koeien die buiten komen, hebben beduidend minder klauw-,
poot- en bewegingsproblemen, omdat de wei beter begaanbaar is. Omdat
koeien elkaar in de wei makkelijker kunnen ontwijken, stoten en
dreigen ze elkaar minder.
Ook is een wei met koeien een zeer karakteristiek Hollands landschap.
Veel mensen geven aan het te betreuren dat er steeds minder koeien
buiten lopen. En een koe in de wei is goed voor het milieu. Uit
onderzoek blijkt dat het met weidegang eenvoudiger is om te voldoen
aan de reductiedoelstellingen van de ammoniakuitstoot. Het behoud van
weidegang is eveneens van belang voor het begrazen van vele duizenden
hectare beheersgrasland en weidevogelgebied.
Als koeien het jaar rond op stal blijven, gaat de melkveehouderij
steeds meer lijken op een bio-industrie. Dit doet het imago van de
zuivelsector en haar draagvlak onder de bevolking geen goed.
Melk van koeien die vers gras eten is bovendien gezonder, omdat het
meer onverzadigde vetzuren (goed voor hart en bloedvaten) bevat dan
melk van koeien die in de stal kuilgras eten.
Publicatiedatum: 01-06-2006
Stichting Natuur en Milieu