Gemeente Bussum

Veilig in het verkeer

Bussum scoort bovengemiddeld als het gaat om verkeersveiligheid.

Waar landelijk 1 op de 400 mensen slachtoffer wordt van een verkeersongeval, zijn dat er in Bussum 1 op de 700. Deze cijfers lagen een paar jaar geleden nog veel hoger; een keur aan maatregelen hebben hun vruchten al afgeworpen. Toch kan het nóg veiliger. In deze rubriek belichten we maandelijks de verkeersveiligheid in Bussum en hoe we hier samen aan kunnen werken.

Het verkeersexamen

Elk jaar nemen leerlingen uit groep 7 van de basisschool deel aan het verkeersexamen. Dit is voor kinderen heel belangrijk. Het verkeer wordt namelijk steeds drukker. Nederland telt inmiddels 7 miljoen auto's. In 1990 was dit aantal nog 5,5 miljoen. Kinderen moeten tussen alle auto's door hun weg van en naar school veilig af kunnen leggen. Door deel te nemen aan het verkeersexamen leren kinderen op een juiste wijze deelnemen aan het verkeer.

Kennis over verkeersregels is daarvoor van groot belang. Scholen zijn, samen met de ouders, verantwoordelijk voor het verkeersonderwijs van kinderen. Op de scholen worden verkeerslessen gegeven zodat het schriftelijk examen op de school kan worden afgelegd. Na het schriftelijk examen volgt het praktijkexamen op de fiets. Voor het praktijkexamen plaats vindt, komt de politie op school om de fietsen te controleren (zit er verlichting op de fiets, reflectie, een bel). Kinderen moeten samen met hun ouders zorgen dat hun fiets in orde is. Samen met de leerkracht wordt de route van het fietsexamen op papier bekeken. De kids krijgen de route mee naar huis om samen met hun ouders of verzorgers te oefenen. En dan is het op 30 en voor een paar scholen op 20 juni zover, dan start de examenroute door Bussum bij Spant!

Door mee te doen aan het verkeersexamen zijn kinderen beter voorbereidt op deelname aan het verkeer. Op die manier leveren zij hun bijdrage aan een veiliger verkeer.