Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Pensioen door vrouwen slecht geregeld

Vrouwen laten pensioen over aan partner

Ede, 1 juni 2006 - Uit onderzoek van Intomart GfK, in opdracht van financiële dienstverlener RVS, blijkt dat vrouwen hun pensioen verwaarlozen. Ze zijn slecht geïnformeerd, hebben onrealistische verwachtingen en vertrouwen volledig op de pensioeninkomsten van hun partner. 50% van de vrouwen blijkt nog nooit of nauwelijks over het pensioen te hebben nagedacht. De meeste vrouwen denken dat ze ruim voor hun 65e met pensioen zullen gaan. Ze verwachten tijdens hun pensioen meer geld nodig te hebben, maar denken dat ze minder geld te besteden hebben. Toch ondernemen ze zelf geen actie. Conclusie: de emancipatie en de verantwoordelijkheid die vrouwen nemen met betrekking tot pensioenen, laat ernstig te wensen over.

Wel zorgen, geen actie
Veel vrouwen maken zich ondanks hun geringe belangstelling wel zorgen over hun pensioen. Ze denken vaker dan mannen dat ze te weinig inkomen zullen hebben als ze geen aanvullende maatregelen nemen (57% versus 42%). Hoewel het pensioen ze dus wel bezighoudt, ondernemen ze meestal geen actie. Een meerderheid van de vrouwen (59%) heeft nog nooit zelf berekend of laten berekenen hoe hoog hun pensioen zal zijn. Bij de mannen is dit 45%. Ook heeft 40% van de vrouwen niet nagedacht over de leeftijd waarop ze met pensioen willen, tegenover 22% van de mannen. Opvallend is ook dat vrouwen beduidend vaker dan mannen als reden opgeven dat hun partner voldoende pensioen opbouwt. Als de vrouw een baan heeft, blijkt dat als een extraatje te worden gezien, evenals haar pensioen.

Scheiden en overlijden aanleiding tot actie
Alleen impactvolle situaties als scheiding of overlijden van een echtgenoot laten bij vrouwen de alarmbellen rinkelen. Ewout Steenbergen, directeur van RVS: "Veel vrouwen stellen zich in financiële zin afhankelijk op van hun man en realiseren zich niet hoe groot hun pensioenachterstand eigenlijk is. En dat is een zorgwekkende situatie. De gedachte van een relatie voor het leven blijkt tegenwoordig helaas vaak een utopie, aangezien één op de drie huwelijken strandt. Daarom is het van groot belang dat vrouwen zelf zorgen voor een goede pensioenregeling en niet pas als het te laat is."

Cijfers uit den boze
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen afhaken bij het regelen van hun pensioen op het moment dat er veel cijfers aan te pas komen. 'Real life'-ervaringen van vrouwen in verschillende pensioensituaties werken beter dan rekenvoorbeelden. Daarnaast blijken er drie redenen te zijn voor de geringe belangstelling, zowel bij mannen als vrouwen: het pensioen wordt gezien als ingewikkelde materie, de urgentie van het op tijd regelen van het pensioen wordt (nog) niet gezien en als laatste: er is onvoldoende geld beschikbaar.

Achterstand inlopen
Ewout Steenbergen: "Wat vrouwen zich niet realiseren, is de invloed van een parttime-baan op de uiteindelijke hoogte van het pensioen. Iedereen wil zijn levensstandaard graag handhaven, terwijl blijkt dat veel mensen er financieel op achteruitgaan tijdens de pensioenperiode. Het advies is dan ook om zo vroeg mogelijk zelf iets extra's te regelen voor je pensioen. Begin rond je dertigste, dan kost het je relatief weinig geld en levert het veel op." RVS gaat naar aanleiding van het onderzoek nadrukkelijker aandacht besteden aan de pensioenproblematiek. Op de website www.rvs.nl staan 2 pensioentests: Pensioenprofiel en Pensioenmaster. Hiermee kan iedereen een analyse maken van de huidige pensioensituatie en een informatief overzicht krijgen met persoonlijke aandachtspunten.

Over RVS
RVS is één van de grotere Nederlandse financiële dienstverleners met eigen adviseurs in loondienst (950). RVS geeft persoonlijk financieel advies bij klanten thuis en richt zich op pensioenen, verzekeringen en hypotheken. Het bedrijf heeft al meer dan 165 jaar ervaring en bedient 1,4 miljoen particuliere klanten. RVS is onderdeel van de ING Groep waardoor RVS zijn klanten een optimale kwaliteit van producten en dienstverlening kan bieden.



Ingezonden persbericht